FOTO: null

U parlamentu Srpske na prste jedne ruke mogu se nabrojati poslanici koji su aktivni u radu, dok se vodi mrtva trka oko toga ko je veći „ćutolog“ i nemi posmatrač u sali.

Za razliku od ranijih saziva u Narodnoj skupštini RS, kada su samo pojedini nosili titulu „posmatrača“, u ovoj godini više od 10 poslanika nije diskutovalo ni o jednoj meri, dok njih 20 nije postavilo nijedno pitanje Vladi RS.

U Centrima civilnih inicijativa, koje prate rad Skupštine, navode da je predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović, zbog funkcije koju obavlja, jedan je od najaktivnijih učesnika na sednicama.

"Poslanik NDP Dragan Čavić je broj jedan što se tiče pripremljenosti  i ubedljivo ima najkvalitetnije diskusije iz oblasti ekonomije. U duelu tokom rasprava niko ga ne može pobediti. Veliku aktivnost u Skupštini pokazao je Adam Šukalo iz NS, iako nije imao značajno uporište kod birača. S druge strane, poslanik SNSD Milorad Jagodić tokom mandata nije izustio nijednu reč, a na lokalnim izborima odneo je ubedljivu pobedu za načelnika Rogatice" kaže Željko Ninković iz CCI.

Navodi da su novi poslanici ulaskom u parlament pokazali da će biti veoma aktivni u radu. Kaže da je Drago Kalabić iz SNSD, na samo jednoj sednici, uradio više nego pojedini za dve godine mandata.

"Mislim još mnogo toga da uradim, za razliku od poslanika koji samo ćute. Ljudi se usidre, pa tako sede i samo glasaju. Treba da iznosimo stavove i učestvujemo u diskusijama, jer smo biračima obećali da ćemo se zalagati za mnoga pitanja" poručuje Kalabić.

Po oceni CCI sedam poslanika kao da nikada nije kročilo u NS RS, jer nisu postavili nijedno pitanje niti su učestvovali u diskusijama. To su Zorka Andrić iz NDP, Milan Dakić iz DNS, Siniša Ilić iz SRS RS, Goran Jerinić iz SNSD, Nenad Kuzmić iz SNSD, Ivana Lovrić iz HSP i Čedo Vuković iz SNSD. S druge strane, u plenarnoj sali najglasniji su bili  Milanko Mihajilica iz SRS RS, Zdravko Krsmanović i Dragan Čavić iz NDP, Perica Bundalo iz PDP, Adam Šukalo iz NS, Nedeljko Glamočak i Vukota Govedarica iz SDS, te Spomenka Stevanović iz DNS i Radovan Višković iz SNSD.

Kasipović i Golić najaktivniji

Ministri pravde i prostornog uređenja Anton Kasipović i Srebrenka Golić najaktivniji su ministi iz Vlade RS. Po oceni CCI, nikada nisu došli nespremni na sednice NS RS i poslanicima daju potpune odgovore na njihova pitanja. S druge strane, ministar koji retko posećuje parlament je ministar poljoprivrede Stevo Mirjanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )