FOTO: null

Ne može se improvizacijom trajno riješiti pitanje sanacije od poplava, rekao je večeras Dragan Čavić, poslanik NDP-a, na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

On je naveo da su njegove primjedbe na Prijedlog zakona o posebnom doprinosu za solidarnost sistemske prirode, vezane za neusklađenost sa drugim zakonskim aktima, ali i Ustavom.

"Ne može se improvizacijom trajno riješiti pitanje sanacije od poplava. Zakon o posebnom doprinosu za solidarnost namijenjen je za sanaciju šteta u 2014. Taj zakon je imao svoj rok trajanja, do 31. maja 2015. Izmjenama i dopunama je produžen do kraja ove godine, tako da ne postoji poslovnički osnov da se o ovom prijedlogu zakona glasa po hitnom postupku", smatra Čavić.

Obrazloženje za hitan postupak je frapantan, ističe on, jer "poplave nisu bile prekjuče već prije godinu i po dana".

"Hitnost je neminovna zbog činovnika koji su previdjeli da zakon ističe za 9 dana. Međutim, ovaj prijedlog zakona nije usklađen ni sa Zakonom o poreskom sistemu. Poreska opterećenja sada prebacujete na građane, a uveli ste i porez na mrtve roditelje! Van pameti je oporezivati nasljeđe, umanjivati šansu mladim ljudima da prodaju manji, a kupe veći stan... Govorite o smanjenju, a tovarite nova poreska opterećenja", upozorio je Čavić, koji je zatražio da se vodi računa o "ravnoteži pritiska", u skladu sa Ustavom.

"Nepromišljeno je opterećivati solidarnim doprinosom i penzije veće od 500 KM. Ovaj zakon može biti oboren jer se donosi na neustavan način. Nećemo podržati ovaj zakon. Ovakav zakon je potreban RS, ali ga treba uvezati sa oblastima civilne zaštite, fondova i doprinosa", zaključio je Čavić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )