FOTO: null

Talas hapšenja i lošija radna disciplina zaposlenih u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH gotovo su udvostručili broj disciplinskih postupaka koji su protiv njih pokrenuti u prošloj u odnosu na prethodnu godinu.

Čelnici UIO pokrenuli su prošle godine 98 disciplinskih postupaka, dok je u 2013. zbog povrede službene dužnosti odgovaralo 56 zaposlenih. U izvještaju o radu UIO za 2014. godinu navedeno je da je zbog povrede službene dužnosti protiv zaposlenih lani vođeno 115 predmeta, a 98 se odnosi na teže povrede, piše Glas Srpske .

U UIO su istakli da su zaposlenima izrečene 24 disciplinske mjere koje su rezultovale otkazom, novčanim kaznama i opomenama. Osim ukupnog broja disciplinskih postupaka, porastao je i broj suspendovanih radnika. Suspenzija je u 2013. izrečena za 13 radnika, a sa istom kaznom u prošloj godini ih se suočilo 49. Najviše radnika je suspendovano nakon što im je sud odredio pritvor, a carinike je pokosila prošlogodišnja akcija "Pandora", koju su sproveli Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Tužilaštvo BiH, kada su uhapšene desetine radnika UIO. U izvještaju UIO se navodi da je lani poslije zadržavanja u pritvoru suspendovano 37 radnika, a jedan se suočio sa istom kaznom jer je protiv njega podignuta optužnica.

U 2013. godini samo šest radnika je suspendovano nakon što su završili u pritvoru, a dva jer je protiv njih potvrđena optužnica zbog krivičnog djela počinjenog na radnom mjestu.

- U prošloj godini su mnoge aktivnosti bile usmjerene na dosljednu primjenu propisa i na poboljšanje radne discipline i kvaliteta rada zaposlenih - kazali su u UIO i dodali da su zbog toga usvojena interna akta koja se odnose na provjeru prijava za korupciju.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO Ratko Kovačević rekao je da internoj kontroli daju nalog da obavi provjeru svake informacije i prijave o nezakonitom radu službenika.

- U slučajevima u kojima bude utvrđeno da postoji osnov, pokrećemo disciplinske postupke - kazao je Kovačević.

Napominje da je krajem prošle godine direktor Uprave Miro Džakula donio odluku kojom je usvojen plan integriteta UIO.

- Ovim dokumentom obavljena je procjena podložnosti riziku na koruptivno djelovanje, identifikovana su mjesta državnih službenika i zaposlenih koja su podložna i izložena riziku na koruptivno djelovanje, etički i profesionalno neprihvatljivim postupcima i utvrđene preventivne mjere koje se moraju preduzeti da bi se smanjile, odnosno spriječile mogućnosti za nastanak koruptivnih pojava - naglasio je Kovačević, navodeći da se s problemom korupcije ne susreću sve institucije.

UIO je posljednjeg dana 2014. imao 2.490 zaposlenih, što je za 49 više u odnosu na kraj 2013. godine. U regionalnim centrima radilo je 2.235, a u sjedištu Uprave u Banjaluci 255 radnika. Najviše zaposlenih imali su regionalni centri u Banjaluci i Tuzli, a tek neznatno zaostaju Mostar i Sarajevo. Radnu knjižicu prošle godine je uzelo 40 zaposlenih, među kojima je 23 otišlo u penziju, a devet je potpisalo sporazumni raskid ugovora o radu. Četiri radnika ostala su bez produžetka ugovora, dva su dobila otkaz, jedan se nije vratio sa neplaćenog odsustva, a jedan je preminuo.

U UIO ističu da radna snaga kojom raspolažu nije dovoljna za obim poslova koji imaju.


Obrazovanje

Više od polovine zaposlenih, odnosno 1.250 ima visoku stručnu spremu. Višu školu ima 331 radnik, a na platnoj listi je i 847 osoba sa završenom četvorogodišnjom srednjom školom. Trogodišnju srednju školu završila su 34 radnika, a 28 ih ima samo osnovno obrazovanje. Obuku i stručno usavršavanje prošle godine je prošlo 1.226 zaposlenih.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )