FOTO: null

Istraživanje koje je obavilo više od 20 medijskih organizacija koju je predvodio norveški E24 pokazalo je da 68 osoba sa pasošom BiH posjeduje 105 nekretnina u Dubaiju ukupne vrijednosti 27 miliona dolara.

Za sada nisu objavljena imena vlasnika luksuznih nekretnina.

Što se tiče regiona, iz Hrvatske 94 osobe imaju 125 nekretnina vrijednosti 42 miliona dolara, dok čak 237 državljana Srbije posjeduje 287 nekretnine u vrijednosti 74 miliona dolara. Iz Crne Gore 11 osoba ima 16 nekretnina u vrijednosti sedam miliona dolara.

Materijal je procurio 2020. godine, a E24 ga je dala američka istraživačka fondacija Centar za napredne odbrambene studije (C4ADS), prenosi Kliks

Dokumenti uključuju 274.000 pojedinaca i kompanija iz 197 država i jurisdikcija koje su registrovane sa ukupno 800.000 nekretnina u Dubaiju. Istraživačka grupa je procijenila vrijednost svake pojedinačne imovine iz dokumenata, a procjenjuju se da stranci posjeduju imovinu vrijednu 146 milijardi dolara. Istraživači su koristili podatke o javnom prometu iz registra nekretnina u Dubaiju kako bi procijenili vrijednost svake imovine koja je procurila. Norveški medij navodi da novinari imaju pristup imenu, datumu rođenja i broju pasoša osoba upisanih na imovinu.

-Ovo nam daje prvi potpuni pregled vlasništva nad nekretninama u poznatom poreskom raju. Konačno, možemo otkriti tajne koje okružuju takva ulaganja u nekretnine - kazala je Anet Alstadsšter, profesor i poreski istražičlac na Norveškom univerzitetu prirodnih nauka (NMBU).

Ona smatra da problem skrivenog bogatstva još uvijek nije riješen, već je prešao na nekretnine, zlato, jahte i druge dragocjenosti.

Državni tužilac iz Norveške Peter Noreng kaže da ulaganja u nekretnine u Dubaiju smatraju potencijalnom metodom za utaju poreza i pranje novca.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )