FOTO: null

Ukupno 15 autobusa završilo je juče do podne na vanrednoj kontroli, a od toga šest autobusa je bilo neispravno i svi su imali probleme na kočionom sistemu!

Potvrdila je ovo Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS, dodajući da, ako se po jutru dan poznaje, ovo će biti veoma uspješna akcija.

Akcija koju tradicionalno pred početak školske godine sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Privredna komora RS, juče je zvanično počela, a trajaće ako treba i čitav septembar.

U okviru akcije 30 stanica za tehničke preglede će omogućiti besplatnu vanrednu kontrolu tehničke ispravnosti i opremljenosti autobusa.

Kostićeva je rekla da se radi o preventivnoj aktivnosti koja će umnogome uticati na bezbjednost putnika i svih učesnika u saobraćaju te kvalitet autobuskog saobraćaja u čitavoj RS.

"Svake godine Ministarstvo je sprovodilo aktivnosti koje su bile usmjerene na povećanje kvaliteta saobraćaja pred početak školske godine, ove godine smo dogovorili da se obezbijede stanice za tehnički pregled autobusa, jer ćemo kontrolom istih znatno uticati na sigurnost u saobraćaju. S obzirom na rasprostranjenost akcije, pomažu nam auto-moto savezi koji prisustvuju kontrolama u Milićima, Prijedoru, Tesliću i Gradišci", kazala je Kostićeva.

Ona je istakla zahvalnost i radost zbog odziva i angažovanosti prevoznika.

Ilija Šerbedžija, predsjednik Upravnog odbora Asocijacije stanica tehničkog pregleda RS, kazao je da će svi autoprevoznici kod kojih se uoče nepravilnosti imati rok od 10 dana za otklanjanje istih.

"Poslije izvršene kontrole prevoznik će dobiti kontrolni list o ispravnosti vozila. Za sve ono što bude utvrđeno kao neispravno imaće deset dana da ispravi.

Ako u roku deset dana kvar ne bude otklonjen te se autobus ne pojavi kod nas, a vozač ne donese dokaz o izvršenoj popravci, koju ćemo mi ponovo prekontrolisati, onda ćemo obavijestiti nadležne i to vozilo će biti isključeno iz saobraćaja", rekao je Šerbedžija.

On je dodao, pošto je prosječna starost vozila 16 godina i više, da je želja bila da ih što bolje spreme za vožnju.

"Ukupno 1.400 autobusa je registrovano na teritoriji RS i sigurni smo da će svi uspjeti obaviti tehnički pregled bez ikakvih problema", istakao je on. Mnogobrojni autoprevoznici su nam kazali kako će obavezno poslati autobuse na tehnički pregled jer žele da se njihovi putnici osjećaju sigurno, a pritom još imaju i besplatan tehnički pregled.

U ranijim kontrolama autobusa utvrđeno je da su najčešći kvarovi upravo na kočionom sistemu, i to u 44 odsto slučajeva, uređajima za osvjetljavanje i svjetlosnu signalizaciju 27 odsto, elementima vješala, osovine i točkovima 10 odsto, te na sistemu za upravljanje šest odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )