FOTO: novosti.rs

Čaj od crnog luka moguće je piti svakodnevno, u većim količinama. Odličan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka.

Priprema:
 
Glavicu luka srednje veličine isjecite na 4 dijela i prelijte sa 3 šoljice vode. Ako luk nije prskan, isjecite ga zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.
 
Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim ljekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice ili majčine dušice. Raskuvan luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima.
 
Ovaj čaj prvenstveno je djelotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje bolova u grlu, prehlade i gripa.
 
Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, a to je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.
 
Čak od crnog luka je dobar i za detoksikaciju i jačanje organizma.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )