FOTO: null

Banjalučki biskup Franjo Komarica uporedio je stradanje na Blajburgu sa događajima u Banjaluci tokom proteklog rata u BiH. Izjava je probudila mnoge reakcije.

"Mi smo ovdje Blajburg. To je muka i to sam želio u Blajburgu da poručim", rekao je biskup Komarica nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Rajnerom, koji je juče bio u posjeti Banjaluci.

Banjalučki gradonačelnik Slobodan Gavranović ocijenio je da biskup Franjo Komarica, upoređujući Banjaluku sa Blajburgom, pokušao da opravda svoju posjetu ovom austrijskom gradu, gdje je predvodio vjerski obred onima koji su za vrijeme Drugog svjetskog rata po Banjaluci činili zvjerstva.

"Nezapamćeni zločini u ime vjere, u kojima su monstruzno ubijana djeca i goloruko stanovništvo samo zato što su Srbi, nikako se ne mogu porediti sa onim što se dešavalo u našoj novijoj istoriji", rekao je Gavranović.

On smatra da se time vrijeđaju svi ljudi dobre volje koji žele da grade suživot u Banjaluci i omalovažava trud koji se čini u tom pravcu.

"I kao što i sam biskup Komarica zna, vrata Gradske uprave i mog kabineta otvorena su za sve koji rade na pomirenju i uspostavljanju tolerancije, bez obzira na to kako se oni zvali ili kom narodu pripadali", poručio je Gavranović.

On je ocijenio da revizija istorije nikada i nikome nije donijela ništa dobro, a rane su još svježe, kao i pamćenje malobrojnih preživjelih sa Drakulića, Stare Gradiške, Jesenovca i drugih stratišta srpskog naroda.

"Zato smatram da je u interesu svih naroda koji žive na ovim prostorima da se tih žrtava sjećamo sa dužnim poštovanjem. A mi, nosioci javnih funkcija i predstavnici vjerskih zajednica, treba da radimo na pomirenju, gradimo bolju budućnost i pazimo šta činimo i govorimo", naglasio je Gavranović.

SNSD: Neodgovoran i opasan istup biskupa Komarice

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) najoštrije osuđuje izjavu biskupa banjalučkog Franje Komarice, ocjenjujući da nije riječ samo o nesmotrenom istupu jednog biskupa, već da je ta izjava kruna Komaričinog dugogodišnjeg neodgovornog istupanja u političkoj javnosti.

"Poredeći Banjaluku i Blajburg, biskup Komarica grubo je nasrnuo na najtananija osjećanja srpskog naroda u Republici Srpskoj, koji u živom sjećanju nosi brojna stratišta iz Drugog svjetskog rata, u kojima su bili žrtve, a dželati upravo oni kojima je Komarica služio misu prije neki dan u Blajburgu", istakao je SNSD.

SNSD je od biskupa banjalučkog Franja Komarice zatražio javno izvinjenje, ne samo građanima Banjaluke i Krajine, već svim građanima Republike Srpske, a od Biskupske konferencije BiH očekuju da se ogradi od ove izuzetno opasne izjave banjalučkog biskupa.

Stevandić: Neodgovorna izjava

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je izjava banjalučkog biskupa Franje Komarice u kojoj je uporedio Blajburg sa Banjalukom neodgovorna i u funkciji raspaljivanja strasti.

"Nama u budućnosti takve stvari nisu potrebne. Ta izjava neće promijeniti prošlost ni u Drakuliću, ni u Jasenovcu, niti u Banjaluci, a može nam opteretiti budućnost", rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci, pišu Nezavisne.

"Cilj je da ne budu procesuirani zločinci iz devedesetih godina"

Predsjednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih sa područja bivše Jugoslavije Dragan Pjevač izjavio je da su politizacija žrtava u Blajburgu i njegovo poređenje sa posljednjim ratom u BiH neprimjereni i usmjereni na to da počinioci zločina nad Srbima u Hrvatskoj nikada ne budu procesuirani.

On je istakao da je do sada procesuirano samo jedno lice u slučaju "Oluja". "To pokazuje da neće biti procesuiranja. Počinioci zločina u Varivodama i Gruborima su oslobođeni, a srpski civili su u ovim selima ubijeni mjesec dana nakon `Oluje`.

Ovakve izjave se koriste da bi se skrenula pažnja sa počinjenih zločina", rekao je Pjevač Srni.

On je naglasio da se o Blajburgu i Križnom putu gotovo sve zna, ali da se tenzija podiže kako ne bi bilo riješeno pitanje nestalih i procesuiranje zločinaca.

"U Hrvatskoj postoji 150 registrovanih grobnih mjesta. Žrtve se mogu iskopati sutra, ali sve je obustavljeno. Ko sad smije, nakon svega što se desilo u Hrvatskoj iskopavati neke srpske žrtve iz poznatih grobnih mjesta - a to je osnovno civilizacijsko pravo", rekao je Pjevač.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )