FOTO: srpskainfo.com

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, hitna sjednica Predstavničkog doma PS BiH i miting u Banjaluci „Srpska te zove“.

Tako će danas izgledati buran politički dan u BiH, ne računajući neplanirane političke događaje, izjave i reakcije, kojih ionako ne manjka.
 
Prvo će početi posebna sjednica NSRS sa više nego zanimljivim dnevnim redom. Prašina će se podići već na startu, kada će biti predstavljen, a potom usvojen, Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine.
 
Izvještaj komisije za Srebrenicu

Taj izvještaj je objavljen prije skoro dvije godine, prihvaćen je na Vladi RS, a u parlament stiže povodom najavljenog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. U izvještaju Nezavisne međunarodne komisije piše da u Srebrenici tokom rata nije bilo genocida, ali da je strijeljano između 2.500 i 3.000 ratnih zarobljenika, što je ratni zločin. I vladajući i opozicioni poslanici najavili su da će glasati za ovaj izvještaj.

Narodna skupština danas će odrediti i sastav svoje delegacije u Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, a glasaće i o Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu, po hitnom postupku. Tim izmjenama se, u izuzetnim slučajevima, legalizuje isplata plata „na ruke“ za osobe kojima su zbog sankcija blokirani bankovni računi.
 
Izborni zakon RS

Sljedeća vruća tačka je Prijedlog izbornog zakona Republike Srpske. Mada je vladajuća koalicija na nivou BiH juče najavila da će do petka u PS BiH uputiti izmjene Izbornog zakona BiH, Srpska (bar za sada) ne odustaje od svog izbornog zakona, kojim bi CIK BiH izgubila nadležnost da provodi izbore u Srpskoj, osim za Predsjedništvo BiH i poslanike u Predstavničkom domu BiH.
 
Zatim, na dvenom redu NSRS je Prijedlog zakona o referendumu i građanskoj inicijativi Republike Srpske, kao i Prijedlog zakona o imunitetu RS, koji je i u nacrtu izazvao burne reakcije opozicije i tzv. međunarodne zajednice.

Predstavnički dom BiH o Šmitovim nametanjima

Tačno u podne zakazana je hitna sjednica Predstavničkog doma BiH na prijedlog poslanika iz Srpske – Sanje Vulić, Obrena Petrović, Ljubice Miljanović, Milorada Kojića, Milana Petkovića, Miroslava Vujičića i Čedomira Stojanovića.

Tačka dnevnog reda glasi Razmatranje aktuelne političke situacije u institucijama Bosne i Hercegovine – ustavna zakonodavna uloga Parlamentarne skupštine BiH, u skladu s članom IV. 4. a) Ustava BiH.
 
Ustvari, poslanici iz RS žele da se odluči da ne može Kristijan Šmit da nameće bilo koji zakon, pa ni izborni, jer je to isključiva nadležnost PS BiH.

Postupanje poslanika iz RS je u skladu sa zaključcima sa 11. Posebne sjednice Narodne skupštine, kojima su srpski kadrovi u Sarajevu zaduženi da pokušaju kroz institucije da odbace nametanja OHR i, sa partnerima iz FBiH, usvoje izmjene Izbornog zakona BiH. Ako to nije moguće, glase zaključci, treba da se povuku iz odlučivanja u institucijama BiH, jer će RS usvojiti svoj izborni zakon.
 
Politički zanimljiv dan završiće se narodnim skupom „Srpska te zove“ koji počinje u 18 časova u Banjaluci. Jedini iz opozicionih stranaka koji je najavio dolazak jeste gradonačelnik Banjaluke i potpredsjednik PDP, Draško Stanivuković.
 
Ostali opozicioniari ovaj miting smatraju Dodikovim.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )