FOTO: null

Sarajevo - SDA bi danas mogla saznati da li će ostati bez četvorice poslanika koji su izašli iz poslaničkog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i zaprijetili formiranjem novog ili će, ipak, doći do pomirenja.

Senad Šepić, Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović izašli su iz poslaničkog kluba SDA i najavili da će formirati novi klub čime je eskalirao dugi sukob sa vrhom stranke i njenim liderom Bakirom Izetbegovićem.

Radna grupa koju je osnovao Glavni odbor SDA trebalo bi da danas da obavi razgovore sa pobunjenom četvorkom, jer je vremena za čekanje sve manje. Naredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH je 29. decembra, a trenutna situacija ne ide u prilog SDA, jer je bez četvorice poslanika parlamentarna većina veoma tijesna.

Potpredsjednik SDA Safet Softić smatra da još ima prostora za dogovor.

- Moramo smiriti strasti. Mislim da su neke stvari otišle predaleko, ali smatram da još ima prostora da se razgovara i da postignemo dogovor - rekao je Softić.

Osim Softića u radnoj grupi su i zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović i potpredsjednici Asim Sarajlić i Denis Zvizdić. Osmanović je rekao da je izvjesno da će četvorica poslanika podnijeti zahtjev za osnivanje novog poslaničkog kluba.

Mehmedović nije želio da govori o potezima koje će povući grupa nezadovoljnih poslanika. Najoštriji u kritici rada vrha stranke je Šapić koji je prošle sedmice "Glasu Srpske"

Rekao da već dugo traže od rukovodstva SDA da promijeni politiku unutar stranke i vođenje politike u zemlji.

- Svjedoci smo da najveći dio onoga što smo obećavali narodu nije ono čime se bavi rukovodstvo stranke. Želimo promjenu prioriteta i da se bave stvarnim problemima ljudi. Želimo zemlju jednakih, a ne onu u kojoj će poslušni, odabrani i rodbinski vezani biti prioritet, a svi ostali u drugom planu. Sve se svodi na uske grupe, porodično i interesno vezane ljude i u Klubu poslanika SDA ne postoji spremnost za promjene nego samo arogantan i bahat odnos. Ako se stvari ne poprave SDA sigurno ide putem SDP-a Zlatka Lagumdžije, a to je scenario u kome ne želim da učestvujem - istakao je Šepić.

Izetbegović je istakao da su turbulencije u SDA posljedica veličine partije i ambicija njenih članova.

- To je velika stranka, koja ima ogroman broj zaslužnih i referentnih kadrova, a ne mogu svi zauzeti najbitnije pozicije. Bude tu rivalstva i prejakih ambicija i sujeta, ali ne mislim da će doći do nekog rascjepa - rekao je Izetbegović.

Problemi u SDA počeli su prije stranačkog kongresa održanog u maju prošle godine, a nakon toga došlo je do otvorenih sukoba jer su pojedini visoki funkcioneri bili nezadovoljni načinom i ishodom unutarstranačkih izbora. Potom su Mehmedović, Šepić, Ahmetović i Sokolović uputili pismo Izetbegoviću u kojem su zahtijevali reformu stranke i demokratizaciju unutarstranačkih procedura.

Incident

Situacija u SDA je kulminirala u junu 2015. kada je na sjednici Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH došlo do incidenta.

Asim Sarajlić je tada nakon žestokog verbalnog okršaja fizički nasrnuo na Sadika Ahmetovića.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )