FOTO: gerila.info

Miloš Bukejlović, ministar pravde RS, je pri iznošenju završne riječi u vezi s zakonom o kriminalizaciji klevete i uvrede rekao da su neki novinari banalizovali odredbe ovog zakona, precizirajući da je njegov cilj zaštita dostojanstva ljudi i njihovih porodica.

On je istakao da ovaj zakon štiti sva prava koja garantuje Ustav RS, i naglasio da ni Evropska povelja o ljudskim pravima ne štiti govor mržnje ni omalovažavanje drugih. 
 
Naglasio je da cilj zakona nije ni kriminalizacija ni kažnjavanje, nego prevencija.
 
"Ni u jednom momentu cilj nije sprečavanje rada medija, a ograničavanje slobode govora još manje. RS je uređeno društvo koje svojim Ustavom štiti slobodu medija i u kojem je sloboda štampe zagarantovano pravo", rekao je ministar. 
 
Cilj zakona je, kako je istakao, da se promoviše istina, i da svako mora da stoji iza onog što je izrekao, kao i da se zaštiti RS od uvreda. 
 
Podsjetio je da u većini evropskih zemalja ne samo da nije dekriminalizovana kleveta, nego postoje i kazne zatvora koje u pojedinim slučajevima mogu značiti i dugotrajnu kaznu.
 
Na kraju je dodao da će biti provedena obimna javna rasprava, i pozvao je sve zainteresovane da se u nju uključe i iznesu svoje sugestije. 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )