FOTO: capital.ba

Predsednik SNSD Milorad Dodik izjavio je da će SNSD predložiti Vladi Republike Srpske i drugim nivoima koji su za to nadležni, da obezbijede povećanje plata budžetskim potrošačima od 1. januara 2020. godine.

- Predlažemo da najniža plata bude 500 KM, utvrđeno od 1. januara, što će omogućiti da se značajnije vidi povećanje plate - rekao je Dodik u Banjaluci nakon sastanka Radne grupe za izradu prijedloga politike povećanja plate SNSD.

Dodik je rekao da su oni napravili razrede u javnoj upravi za sve one koji rade u upravi, obrazovanju, policiji i pravosuđu, mimo sudija i tužilaca jer su oni u drugom režimu plata.

- One plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, a plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika preko 1.800 KM biti povećane za pet odsto - precizirao je Dodik.

On je rekao da će ovo zahtjevati da u budžetu za 2020. godinu bude povećanje od oko 70 miliona KM platnog fonda, samo za ovaj nivo plata.

S druge strane, Savez sindikata Republike Srpske očekuje da će sa socijalnim partnerima uspjeti da dogovore povećanje najniže plate u dva koraka, pri čemu bi najniža plata najprije bila povećana na 550 KM, a zatim i na 600 KM, u prvom kvartalu sledeće godine.

Ranka Mišić, predsednik Saveza sindikata RS kaže da je upravo ova organizacija povela ozbiljnu kampanju za povećanje plata svim radnicima u RS.

Podsjetila je i da su Vladi RS predali dokument čiji je osnovni zahtjev i cilj da se uvaže argumenti da se mogu i moraju povećati plate.

Kada se govori o informacijama iz SNSD, a vezano za povećanje plata, ona kaže da je to sada objelodanjen odgovor na zahtjeve sindikata prema SNSD, stranke čiji funkcioneri obavljaju najvažnije političke funkcije u RS.

- Mi smo tražili da plate u naredne tri godine rastu najmanje deset odsto, a ono što je ponudio ili je stav SNSD, jeste rast plata korisnicima budžeta i rast najniže plate - rekla je ona.

Mišićeva je pojasnila da, osim što bi se povećanjem najniže plate povećala primanja onima koji imaju minimalna primanja, ona ima ulogu i da "gura" povećanja plata u realnom sektoru.

- Važno nam je da u pregovorima koji slijede sa socijalnim partnerima i Vladom RS ispregovaramo iznos najniže plate koji treba da bude veći od onog koji smo čuli kao ponudu, a to je 500 KM. U narednom periodu slijede razgovori kako na najpravičniji i najbolji način povećati plate onima koji se finansiraju iz budžeta RS, a istovremeno kako doći do povećanja plata u realnom sektoru - rekla je Mišićeva.

Ranka Mišić je naglasila da Unija udruženja poslodavaca ne razmišlja o bilo kakvom povećanju plate, a ukoliko se socijalni partneri ne dogovore o iznosu najniže plate, Vlada RS ima zakonsku obavezu da sama predloži iznos.

- Očekujemo da Vlada RS prihvati naš zahtjev i da prvi korak bude povećanje najniže plate sa 450 na 550 KM, a kasnije na 600 KM - rekla je Mišićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )