FOTO: null

U toku prošle godine na području Bijeljine pokrenuto je oko stotinu postupaka prinudne naplate poreza na nepokretnosti, a nadležni najavljuju i nove postupke protiv dužnika.

Iako je stopa poreza na nepokretnosti smanjena sa 0,25 odsto na 0,20 odsto, naplata je, u prošloj godini u odnosu na prethodne, bila manja za dva odsto. Po ovom osnovu u budžet grada Bijeljina slilo se oko 2.600.000 maraka, od planiranih 2.950.000 KM. Većina građana na vreme izmiruje obaveze da bi izbegli sankcije dnevnu kamatu od 0,03 odsto i troškove postupka prinudne naplate po stopi od 5 odsto.

- To je jedan od prihoda na koji uvek možemo da računamo. Mislimo da obuhvat nije adekvatan i da Bijeljina ima više imovine za oporezovanje. Uputili smo zahtev Savezu opština i gradova i Vladi RS da se napravi nova baza podataka kako bi se tačno znalo ko i koliko plaća – rekao je Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine. U gradskoj upravi navode da je u prošloj godini ovu obavezu izmirilo 88,52 odsto vlasnika nekretnina.

Istovremeno, Poreska uprava RS preduzima mere protiv neredovnih platiša da dugovanja ne bi zastarela te su do 2012. godine podneli 8.200 opomena dužnicima. Direktor područnog centra Poreske uprave Bijeljina Dušan Vulović kaže da nemaju mnogo dugovanja, jer većina građana izmiruje svoje obaveze.

- Vlasnike nepokretnosti ne opominjemo već šaljemo prinudnu naplatu čim istekne rok i po toj nekoj dinamici upisuje se hipoteka. Poreska uprava ima obavezu da podnese prekršajne prijave protiv onih koji ne plaćaju porez. Kazne za pravna lica iznose od 1.000 do 3. 000, a fizička od 500 do 1500 KM - podseća Vulović.

U Bijeljini ima još dosta vlasnika koji nisu prijavili nepokretnosti. Područna jedinica Poreske uprave pokušaće da uz pomoć lokalne zajednice prošire bazu podataka i obuhvate i one koji nisu prijavili svoje nekretnine. Problem su vlasnici koji žive u inostranstvu, kao i nekretnina koje nisu oporezovane zbog nerešenih imovinskih odnosa, ili ostavinskih postupaka. S druge strane, građani poručuju da redovno izmiriju svoju obavezu i da nije veliki iznos koji se plaća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )