FOTO: null

Ukoliko još uvijek niste odličili šta ćete pripremati tokom praznika, evo jednog sjajnog prijedloga!

Sastojci:

  - 150 g brašna

  -1 jaje, 3 g soli

  - 2 supene kašike ulja

 -200 ml mleka

  - 300 ml mineralne gazirane vode

 - 2 g sode bikarbone

Za nadjev:

- 250 g bijelog pilećeg mesa

- 200 g pečuraka

- 1 paradajz (150 g)

-  1 praziluk – bijeli i zeleni dio

-  biber, 20 g putera

-  2 kašike brašna

-   400 ml obranog mlijeka

Priprema:

U odgovarajućoj posudi umutiti jaje, so, ulje, pa postepeno dodavati brašno, a potom mlijeko i mineralnu vodu, stalno mješajući, vodeći računa da se ne stvore grudvice. Na kraju masi dodati sodu bikarbonu. Palačinke peći u dobro zagrijanom tiganju, prvo jednu stranu 2-3 minuta, a zatim polako okrenuti palačinku i nastaviti pečenje druge strane oko 1 minut. Gotove palačinke redati na veći tanjir.

Piletinu isjeći na kocke i dinstati na malo ulja, dodadi sitno sječene pečurke i praziluk sječen na kolutove i začiniti. U drugoj posudi rastopiti puter, dodati brašno, malo promiješati i lagano naliti mlijekom do željene gustine.

Sos kuvati 7-8 minuta. Polovinu sosa sipati u piletinu i time filovati palačinke, koje redamo u podmazan pleh. Složene palačinke preliti preostalim bešamelom i po vrhu poredati kolutove paradajza i sve to peći u rerni 15 minuta na 220 stepeni C.

Napomena:

Za odrasle osobe se preporučuje da u ishrani koriste mlijeko i mliječne proizvode od obranog ili poluobranog mlijeka. Pod obranim mlijekom se podrazumjeva mlijeko sa sadržajem mliječne masti manjim od 0.9%.

Savjet ljekara: Palačinke sa slanim nadjevom od piletine i povrća mogu biti interesantan obrok za zdrave i aktivne osobe. Osobe koje iz zdravstvenih razloga vode računa o unosu masti pripremiće ih samo sa većom količinom povrća.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )