FOTO: Nezavisne.com

Svakodnevne šetnje možete dodatno produžiti tako da se ne vozite autobusom ili autom ako nije nužno potrebno. Kada želimo smršati, obično krećemo na dijetu i u teretanu, ali često zaboravljamo da i obično hodanje daje jednake rezultate ako mu se pravilno pristupi. Za najbolje rezultate preporučuje se držanje postavljenog rasporeda hodanja i brojač koraka, koji se može besplatno preuzeti kao aplikacija na mobilnom telefonu.

Brzo hodanje ne košta i ima brojne prednosti za zdravlje pojedinca, a možete ga upražnjavati u svako doba godine, dok se zimi posebno preporučuje zbog toga što ovo godišnje kada se u organizam unosi više hrane, a i važno je pokrenuti se iz toplog doma. Evo zašto je dobro prepustiti se ovoj fizičkoj aktivnosti svakoga dana.

Pomaže u regulisanju tjelesne mase
Brzo hodanje je efikasan način za skidanje viška kilograma ili održavanje postojeće tjelesne mase. Ono pomaže i u razgibavanju cijelog tijela. Šetnja od šest kilometara na sat sagorijeva 240 do 350 kalorija, zavisno o vašem tempu hodanja.

Poboljšava sveukupno zdravlje
Istraživanja su pokazala da uklapanje redovne vježbe u svakodnevicu poboljšava sveukupno zdravlje pojedinca. Prihvatite li se brzog hodanja, mogli biste primijetiti kako vam se povećava nivo dobrog holesterola, a smanjuje nivo lošeg holesterola. Ovaj tip fizičke aktivnosti smanjuje i krvni pritisak, te smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa tipa 2.

Smanjuje stres
Jedna brza šetnja dnevno smanjiće nivo svakodnevnog stresa. Odvojite se od okoline i situacija koje vam izazivaju najveći stres i opustite se brzim hodom. Tokom žustre fizičke aktivnosti poput brzog hodanja ispuštaju se endorfini koji opuštaju cijeli organizam te zbog kojih ćete se osjećati smirenije i sigurnije.

Jača mišiće i kosti
Redovno prepuštanje brzom hodanju jača gornji i donji dio tijela, osnažuje mišiće i kosti. Snažnije tijelo nam omogućava da kvalitetnije obavljamo svakodnevne zadatke te da budemo produktivniji.

Pomaže vam biti u top formi - potpuno besplatno
Ako želite doći u top tjelesnu formu, a ne želite trošiti novac na teretanu - brzo hodanje je izvrstan način da ostvarite svoje ciljeve. Ova aktivnost vam omogućava da istražujete nova mjesta i krajeve - pješice.

Povrh svega, odaberete li brzo hodanje do posla umjesto korištenja javnog prevoza ili autombila, ne samo da ćete poboljšati svoju fizičku spremu, nego ćete i uštedjeti značajan novac.

Koliko brzo treba hodati?
Ne zaboravite da pri brzom hodanju broj koraka nije isti za sve - neki prave veće, neki manje korake. Važno je samo da trening prilagodite vlastitom stilu. Sljedeće smjernice mogu vam pomoći tako da znate odrediti hodate li dovoljno brzo.

* Manje od 70 koraka u minuti - za zdrave ljude, ovo nije nikakav trening, toliko koraka je normalno za pacijente koji se oporavljaju od srčanog udara.

* 71 - 90 koraka u minuti, 3-4 km/h - preporučuje se srčanim bolesnicima koji treba da izbjegavaju velike fizičke napore.

* 91 - 110 koraka u minuti, 4-5 km/h - ovo je dobar ritam hodanja, prilagođen svakom zdravom čovjeku.

* 111 - 130 koraka u minuti - ovo je odličan ritam koji daje optimalne rezultate, ako ga možete pratiti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )