FOTO: PunKufer

Ukoliko želite spremiti ukusan doručak ili večeru koju će svi ukućani obožavati, evo prijedloga. Probajte piroške sa sirom koje ne upijaju ni kap ulja.

Sastojci:

200 g kukuruznog brašna,

400 g pšeničnog brašna,

1 dl mlake vode,

1,5 dl jogurta sobne temperature,

1 kašičica šećera,

2 kašičice soli,

10 g praška za pecivo,

1/3 svježeg kvasca (oko 15 g),

200 g sira,

2 jajeta,

2-3 dl ulja za prženje.

Priprema: Pomiješajte kukuruzno i pšenično brašno, dodajte prašak za pecivo i so, sve zajedno promiješajte. U 100 ml mlake vode tastvoriti i kašičicu šećera i kvasac. Dodajte 2 jaja, 150 ml jogurta i 200 g izmrvljenog sira.

Sve lijepo sjeditnite, pa postepeno dodavati brašno uz neprestano miješanje kašikom dokle god možete. Zatim dodajte preostalo brašno i umjesite rukom tijesto. Ne mora da se mijesi dugo - samo dok ne prestane da se lijepi za činiju i ruke. Prekrijte krpom i stavite u rernu ugrijanu na 50 stepeni ili na toplo mjesto 15-20 minuta.

Radnu površinu premažite uljem. Nakon narastanja tijesto ne mijesite više, već prebacite na radnu površinu i nauljenom rukom blago pritiskajte tijesto, pa oklagijom razvucite u pravougaoni oblik. Razvučeno tijesto treba da bude debljine oko 1,5-2 cm. Sjecite trake oko 2 cm široke, dužine po želji.

2-3 dl ulja sipajte u šerpu i ugrijte. Pržite piroške sa obje strane dok ne porumene, pazeći da ne zagore (smanjite temperaturu čim ih spustite u posudu za prženje).

Vadite na papirni ubrus ili salvetu i služite uz priloge po želji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )