FOTO: null

Broj penzionera iz godine u godinu raste i približava se broju zaposlenih. Za to vrijeme, Fond PIO se hvali uštedama i pooštrenoj kontroli u isplati penzija. Ipak, problema uvijek ima, a ovaj put se odnose na žalbe građana na procedure dobijanja penzije.

Sloganom “Stop prevarama, do penzije pošteno”, u Fondu za penzijsko – invalidsko osiguranje Republike Srpske su uspjeli da uštede više od 20 miliona maraka za tri godine.

Administracija za izdavanje penzija se povećala, a mjere kontrole pooštrile, i to je jedini razlog uštede – poručuju u Fondu.

Dok u Fondu zadovoljno trljaju ruke, bračni par Odžačkić muku muči sa dobijanjem penzije.

Nazim Odžačkić tvrdi da je invalidsku penziju zaradio u Danskoj. Kada je istu tu htio da dobije u Srpskoj prije pet godina, naišao je na zatvorena vrata.

Za razliku od Nazima kome je preostala samo borba za dobijanje starosne penzije, Adila Odžačkić je odbijena kada je zatražila penziju 2012. godine. Glavni razlog je navodni radni odnos koji je zasnovala u Danskoj. Adila tvrdi da odavno ne radi u Danskoj, odnosno da je zaradila dansku penziju.

Trenutno u Fondu PIO ima 30 hiljada korisnika penzije van Republike Srpske. Adila i Nazim Odžačkić ne spadaju u tu grupu, i vjerovatno nisu jedini koji čekaju da ostvare pravo na penziju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )