FOTO: null

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Edward Ferguson danas će po prvi put posjetiti Bijeljinu.

Tom prilikom će se susresti s gradonačelnikom Grada Bijeljina Mićom Mićićem, kao i s rektorom Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof.dr Radoslavom Grujićem i dekanima fakulteta ovog univerziteta sa sjedištem u Bijeljini.

U Bijeljini će danas biti održana prezentacija i diskusija sa studentima i predstavnicima brojnih institucija iz tog grada na temu "NATO i pitanja odbrane" na kojoj će pored britanskog ambasadora govoriti i ambasador Slovačke Republike Ján Pšenica, komandant NATO-a u BiH, brigadni general Giselle Wilz, i brigadir Velibor Purković kao predstavnik Oružanih snaga BiH.

Od 1. januara 2015. godine britanska ambasada je preuzela dužnost kontakt ambasade NATO-a u Bosni i Hercegovini, te u sklopu svojih aktivnosti provodi i javne debate s građanima Bosne i Hercegovine, posebno mladima.

Tokom katastrofalnih poplava koje su zahvatile Bosnu i Hercegovinu u maju prošle godine, britanski spasioci su bili među prvima koji su stigli u Bosnu i Hercegovinu i bili su raspoređeni upravo na područje Bijeljine.

Na donatorskoj konferenciji u Briselu, UK vlada je dodijelila direktnu pomoć za obnovu u iznosu od milion eura, te podržala provedbu programa Evropske unije za oporavak od poplava.

Britanski ambasador i gradonačelnik će posjetiti Osnovnu školu "Meša Selimović" i Srednju stručnu školu Janja koje su obnovljene dijelom ovih sredstava, najavljeno je iz britanske ambasade u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )