FOTO: null

Britanska ambasada u Sarajevu organizovala je regionalnu poslovnu konferenciju pod nazivom „Velika Britanija-poslovna razmjena, rudarstvo zapadnog Balkana”.

Firme iz Velike Britanije zainteresovane su za poslovnu saradnju i ulaganje u sektor rudarstva.

Na Konferenciji "Velika Britanija-poslovna razmjena, rudarstvo zapadnog BalkanA" okupile su se vodeće energetske i rudarske kompanije iz regije, te devet britanskih kompanija koje zanima mogućnost investiranja u BiH. Predstavili su planove ulaganja u modernizaciju rudnika, te najnovije britanske tehnologije u toj oblasti.

"U ovoj državi već postoji više britanskih kompanija koje posluju na terenu, kao što su `Mineko` i EFT.Nadam se da će ih u budućnosti biti više i da će pomOći razvoj BiH u ovom sektoru", istakao je ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson.

Ambasdor Ferguson nije upoznat sa činjenicom da je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu u vezi sa Termoelektranom i rudnikom "Stanari", koji su u vlasništvu EFT-a, zbog malverzacije oko prodaje zemljišta pod rudom, čime je Republika Srpska oštećena za desetine milijardi maraka. I resorni ministar Vlade Srpske tvrdi da o tome ne zna ništa.

"Ne znam za to. Ne znam da postoji nešto što je sporno,a ako i postoji, vjerujem da je to pitanje koje se može riješiti. Za nas je važno da je u potpunosti zadovoljen interes koji je Republika Srpska imala u ovoj investiciji. Imamo novi proizvod, izuzetno kvalitetnog investitora, a imamo i više od 800 zaposlenih koji redovno primaju plate", ističe ministar energetike, industrije i rudarstva u Vladi Republike Srpske Petar Đokić.

Ministar Đokić nema više informacija ni o procesu prodaje Rudnika željezne rude "Ljubija". I dalje se ne zna ko će biti vlasnik rudnika "Arcerol mital" ili "Israeli investment group".

"Mi nismo još donijeli odluku za prodaju akcija Rudnika željezne rude `Ljubija`. Vlada će ići i dalje u postupak prodaje, a kakva će odluka biti donesena zavisi od stava Vlade koji će uskoro biti poznat", kaže Đokić.

Ništa informisaniji ministar Đokić nije ni o pitanju tužbe Slovenije, odnosno spora oko Termoelektrane Ugljevik vrijednog milijardu i po maraka. Iako bi, ako se spor riješi u korist "Elektrogospodarstva Slovenije", "Elektroprivreda Srpske" bila na koljenima, Đokić kaže da je pokrenuta arbitraža, ali da Slovenija tuži BiH, a ne Republiku Srpsku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )