FOTO: null

Građani Velike Britanije danas će se izjasniti o tome da li žele ostati u Evropskoj uniji ili ne, izvještava N1 o jednom od najbitnijih događaja u istoriji EU.

Prema najavama ekonomskih analitičara, ukoliko prvi rezultati pokažu da je većina Britanaca glasala za napuštanje EU, doći će do ekstremnih pomaka na finansijskim tržištima. Funta će vjerovatno za nekoliko sati oslabiti 5 do 10 posto u odnosu na sve ostale najvažnije svjetske valute, a dionice britanskih kompanija će vjerovatno još više pasti.

Prognozira se i slabljenje eura jer bi izlazak Velike Britanije iz EU izazvao strah od raspada cijele EU i nepovjerenje u zajedničku valutu. Cijena zlata bi također naglo skočila, možda čak i desetak posto tokom dana.

Premijer David Cameron rekao je da će rezultat biti obavezujući i da neće biti drugog referenduma. Neki su drugi političari, međutim, naznačili da bi mogli tražiti još jedan plebiscit nakon nekoliko godina ako rezultat u četvrtak bude tijesan.

Oko 45 miliona ljudi ima pravo glasa na "Referendumu o budućnosti Ujedinjenog Kraljevstva u Evropskoj uniji". Glasačka mjesta otvaraju se u osam ujutru po srednjoevropskom vremenu, a zatvaraju se u 22 sata.

Najnovije istraživanje britanskog javnog mnijenja pred referendum o izlasku ili ostanku u EU, koje je sprovedeno za dnevni list Times, pokazalo je da su zagovornici ostanka u Uniji opet u vodstvu.

U toj anketi, radjenoj jučer, 51 posto ispitanika izjasnilo se za Veliku Britaniju u EU, a 49 posto za izlazak iz evropskog bloka.

Britanci su zadnji referendum o svojim odnosima s EU-om održali 1975. kada je 67 posto birača odlučilo da želi ostati u tadašnjem zajedničkom tržištu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )