FOTO: null

Evropska unija će naredne nedjelje razviti novo finansijsko oružje u pokušaju da obuzda ono što Brisel vidi kao uspon neoliberalnog nacionalizma na istoku bloka, koji prijeti demokratiskim osnovama Unije, piše portal Euroaktiv.

Euroaktiv navodi da velika pobjeda na parlamentarnim izborima 8. aprila mađarskog premijera Viktora Orbana, kojeg su lideri EU prozvali "Viktator", kao i borba za očuvanje nezavisnosti sudstva u Poljskoj, upalili su zvona za uzbunu o budućnosti Unije, koju će Britanija napustiti sljedeće godine.

Evropska komisija, uz podršku Njemačke, Francuske i drugih bogatih članica, predstaviće u srijedu prijedloge u okviru budžeta za period od 2021. do 2027, kojima će siromašnije zemlje na istoku usloviti da poštuju vladavinu prava radi dobijanja finansijske pomoći, rekli su neimenovani zvaničnici za Rojters.

"Biće uslovljavanja", rekao je jedan od izvora, dok drugi tvrdi da će pritisak budžeta "promijeniti igru".

"Imamo lidere koji flertuju sa drugim setom vrijednosti. To je mnogo veća prijetnja za Evropu, nego Bregzit", smatra treći izvor britanske agencije.

Detalji budžeta i dalje se razrađuju i biće predmet teških pregovora, ukazuje Euroaktiv.

Prema prijedlozima, finansijski fondovi mogli bi da budu povučeni zemljama koje ne ispunjavaju obaveze da poštuju vladavinu prava, kao što je nezavisno sudstvo.

Euroaktiv navodi da Komisija posjeduje niz alata kako bi "odsjekla krila svojim kritičarima".

Cilj predsjednika Evropske komisije Žan Kloda Јunkera, dodaje portal pozivajući se na "ljude koji znaju kako on razmišlja", je da izliječi procjep između istočnih i zapadnih članica prije nego što napusti tu funkciju za 18 mjeseci i da ostavi iza sebe Uniju, koja se preoblikuje nakon što je izgubila jednu od svoje tri velike sile.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )