FOTO: null

Delegacija BiH, koju predvodi Hamdo Tinjak, sekretar Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, danas je u Briselu otpočela tehničke konsultacije s Evropskom komisijom u vezi s prilagođavanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Bi

U vrijeme zaključenja ovog broja "Nezavisnih" sastanak je još trajao, a danas tokom dana bh. zvaničnici redom su izrazili očekivanja da bi aplikacija mogla da bude podnesena već do kraja ovog mjeseca.

Bakir Izetbegović, član Predsjedištva BiH i lider SDA, izjavio je da je aplikaciju "potrebno učiniti kredibilnom bez obzira na to kada će ona biti predata".

"Mehanizam koordinacije mora biti funkcionalan i baziran na Ustavu BiH i u skladu s ustavnim zakonom", rekao je Izetbegović.

Njegov kolega iz Predsjedništva Mladen Ivanić rekao je da je ovo "bitan politički trenutak da snage u BiH, koje žele da se okrenu budućnosti, budu podržane".

"Nadam se da će Evropa pokazati razumijevanje, jer bi naglo otvaranje moglo imati posljedice po poljoprivredu u BiH. Očekujem da će nam dati neki vremenski period da to prilagođavanje teče nekoliko godina", istakao je Ivanić.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, zagovornik je što hitnijeg podnošenja aplikacije. On je istakao da ne treba očekivati da EU odmah po prijemu aplikacije odgovori na nju.

"Hrvatska je čekala odgovor 14 mjeseci, a neke zemlje po dvije i po godine", rekao je Zvizdić.

Navodeći kako je Predsjedništvo BiH to koje će odrediti kada će biti predata aplikacija, Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, nije mogao precizno da kaže da li će BiH uspjeti da završi adaptaciju SSP-a u predviđenim rokovima.

"Predsjedništvo može da odluči da aplikaciju preda sutra, ili će je predati onda kada otvorena pitanja budu na pragu rješavanja", rekao je Šarović novinarima.

Osvrnuvši se na tehničkom sastanku koji se danas održavao u Briselu, Šarović je naveo da će delegacija BiH štititi interese zemlje u skladu sa datim mandatom, odnosno pregovaračkom pozicijom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )