FOTO: null

U naselju Rašljani na obroncima Majevice, zbog klizišta su iseljene juče i danas tri porodice: Mehmedović, Salkić i Tufegdžić, a tlo ne miruje i ozbiljno prijeti u ovom i još nekoliko naselja Brčko distrikta, posebno u Gornjoj Skakavi, Šatorovićima i Brez

"Zemlja je krenula ka kućama i s obzirom na podzemne vode i topljenje snijega, niko ne moće ni prognozirati da li će stati ili porušiti objekte ispred sebe. Angažovali smo ekipe Civilne zaštite i naložili iseljenje, a ponuđeni alternativni smještaj u Bukviku ove porodice odbijaju. Snašli su se kod komšija jer, ističu, žele ostati blizu svojih kuća", rekao je šef Odjeljenja za bezbjednost Uroš Vojnović.

Brdo je noćas progutalo i izvor pa u kućama više nema vode, kaže Mustafa Mehmedović.

„Ovdje sam 40 godina a brdo je mirovalo sve do majskih poplava prošle godine. Ta pukotina se aktivirala i proširila za stotinjak metara tokom proteklog vikenda. Iselili smo jer je najvažnije da smo živi. Valjda će vlast imati razumijevanja i obeštetiti nas jer ovdje zaista više nema opstanka", kaže Mehmedović i dodaje da su Raščljani „raj s kojim se teško rastati".

U Vladi ističu da su za sada prioritet ljudski životi a o eventualnoj sanaciji ove i još pet-šest urgentnih lokacija, obavljaju se konsultacije sa stručnjacima s Rudarsko-geološkog fakulteta u Tuzli.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )