FOTO: InfoBijeljina.com

U Brčkom je dogovorena saradnja UKC-a Republike Srpske i Opšte bolnice Brčko. Dogovoreno je liječenje pacijenata iz Brčkog sa teškim simptomima kovida u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci i edukacija i dodatno usavršvanje zdravstvenih radnika iz Brčkog.

U distriktu Brčko, registrovano je šest novih slučajeva kovida 19. Јedna osoba je preminula. Na bolničkom liječenju je 37 pacijenata. Zbog podizanja kvaliteta liječenja u Brčkom, dogovorena je saradnja sa Univerzitetsko-kliničkim centrom Republike Srpske.
 
– Slaćemo naše medicinsko osoblja, naše ljekare i medicinske tehničare na edukacije u Klinički centar u Banjaluci, kako na kraće edukacije, tako i na specijalistička i subspecijalistička usavršvanja - rekao je direktor Opšte bolnice Brčko Dušan Stokić.
 
Prof. dr Zvjezdana Rajkovača, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove UKC Republike Srpske istakla je da je predložen i drugi vid saradnje koji je vezan za teško ugrožene pacijente i njihov transport.
 
 - Predložili smo da naše osoblje iz UKC dođe po pacijenta u Brčko, transportuje ga, jer transport takvog pacijenta, ako nije adekvatno urađen, će oštetiti i smanjiti mogućnost oporavka - rekla je Rajkovača.
 
UKC Republike Srpske jedini u BiH ima mogućnost intenzivnog liječenja životno ugroženih pacjenata.
 
- U Klicni Intenzivne medicine za nehiruške grane, u ovom trenutku imamo aparat za vantjelesni krvotok, tzv. vještačka pluća, čime možemo da pomognemo bolesnima, kada sve metode, konvencijalne mehaničke ventilacije, odnosno vještačkog disanja, više ne pomažu - kaže prof. dr Peđa Kovačević, načelnik Klinike za intezivne medicine za nehirurške grane.
 
Opšta bolnica Brčko ima odlične uslove za zbrinjavanje i liječenje pacijenata, ocjena je ljekara iz UKC-a Republike Srpske. Međutim, osnovni problem je nedostatak srednjeg medicinskog osoblja i ljekara kako bi zdravstvena usluga bila mnogo bolja.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )