FOTO: null

Bratunac - Neredovni i siromašni obroci, buđavi i oronuli zidovi, nedostatak vode i kupatila i svih osnovnih uslova za život, svakodnevica su Ružice, Novaka, Mihajla i dvomjesečne bebe Ivane Sekulić, koji u selu Grabovačka Rijeka kod Bratunca sa roditelji

Troje školaraca ima samo jedan san: topao i čist dom i redovne obroke. Ružica je šesti razred osnovne škole, a njena dvojica mlađe braće Novak i Mihajlo, treći i drugi razred. U staroj, oronuloj kući koja je vlasništvo njihovog pokojnog strica žive sa dvomjesečnom sestrom Ivanom, ocem Stankom i majkom Verom koja ima mentalnih poteškoća. Dvomjesečna beba juče je izašla iz bolnice u kojoj je bila nekoliko dana zbog problema izazvanih lošom higijenom i neuhranjenošću.

-  Moja dvomjesečna kćerkica sada je dobro, a i druga su djeca,  hvala Bogu, dobro. Nemamo mnogo, ali životarimo. Radim za dnevnicu i primam socijalnu pomoć. Od zarađenog novca prvo izvadim mjesečne karte djeci za školu, platim struju i kupim nešto hrane - kaže Stanko Sekulić.

Stanko je započeo gradnju novog doma za svoju porodicu, ali dalje od temelja kuća nije odmakla.

Poznanica porodice Sekulić, Svjetlana Ćodo, svjedok je njihove bijede. Već godinu dana pomaže im na razne načine.

- Nažalost, nečija štala je opremljenija i sređenija od njihove kuće. Pod je zemljani, a djeca se kupaju u koritu ispred kuće, a vodu zagrijavaju na šporetu. Namještaj je star, zapušten i prljav - priča Ćodo i dodaje da ih obilazi dva-tri puta sedmično, donosi im hranu i igra se sa dječicom.

- Djeci treba ozbiljna pomoć, a ja nemam nikakve nadležnosti za to. Srce mi se cijepa kad vidim uslove u kojima žive.  Jedan dječak ima problema sa vidom, ali nije išao ljekaru, a drugi je kao beba imao operaciju bubrega, ali ne ide na kontrole - priča Svjetlana i dodaje da najstarija djevojčica, umjesto da se igra sa drugaricama vodi brigu o kući i bebi.

Ljudi dobre volje koji žele pomoći porodici Sekulić mogu se javiti ocu Stanku na broj telefona 0038164/126-41-33 ili Svjetlani Ćodo na broj 066/809-299.

Centar za socijali rad

Direktor Centra za socijalni rad u Bratuncu Čedomir Pavlović kaže da porodica Sekulić na ime dječijeg dodatka i socijalne pomoći mjesečno prima oko 300 KM.

- Materijalno stanje nije njihov najveći problem, već funkcionisanje porodice i briga o djeci. Budući da je otac fizički i psihički zdrav ne postoji način da mu oduzmemo djecu, zato ćemo pokušati našu higijeničarku voziti dva-tri puta sedmično kod njih da im čisti kuću i stara se o djeci - priča Pavlović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )