FOTO: null

Preuzimanje predsjedavanja Komitetom ministara Savjeta Evrope je prilika da BiH preuzme liderstvo u Evropi, rekla je Ane Brasur, predsjedavajuća Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

"Predstavili ste šestomjesečni program, koji je prilično ambiciozan i čiji je fokus na promociji kulture i stavljanju akcenta na religiju u funkciji međukulturnog dijaloga. Vaše iskustvo u prevladavanju konflikata znači da na evropski sto možete staviti jedinstven pogled na tu problematiku. Mi ćemo vam pomoći u svemu što možemo i zaželjeti sreću u implementaciji", rekla je ona.


NN: BiH preuzima predsjedavanje Komitetom ministara Savjeta Evrope. Kakva su Vaša očekivanja?

BRASUR: Nakon što se pridružila Savjetu Evrope prije 13 godina, ovo je prvi put da BiH predsjedava organizacijom. Poslije nekoliko teških godina, ovo je istorijska prilika za BiH da pokaže šta može na evropskoj sceni. Predstavili ste šestomjesečni program, koji je prilično ambiciozan i čiji je fokus na promociji kulture i stavljanju akcenta na religiju u funkciji međukulturnog dijaloga. Vaše iskustvo u prevladavanju konflikata znači da na evropski sto možete staviti jedinstven pogled na tu problematiku. Mi ćemo vam pomoći u svemu što možemo i zaželjeti sreću u implementaciji. BiH je morala da sluša mnogo različitih savjeta s različitih strana proteklih godina, ali kroz ovo predsjedavanje, umjesto da slijedite, vodićete Evropu. To je ogromna razlika.


NN: Gdje je BiH danas u odnosu na druge zemlje kad govorimo o ljudskim pravima? Da li odluka "Sejdić i Finci" kvari naš portfolio ljudskih prava?

BRASUR: Ne možemo prenebregnuti činjenicu da je BiH prošla kroz teško vrijeme. Stajala je u mjestu dok su drugi išli naprijed. Bolje od mene znate za sve političke paralize i etničke podjele koje su spriječile napredak. To se odnosi i na ljudska prava. Neimplementacija slučaja "Sejdić i Finci", ali i slučaja "Zornić" bolna je činjenica, kao što znate. Takva vrsta institucionalne diskriminacije je gotovo nečuvena u ostatku Evrope i moramo tome stati na kraj.


NN: Osim tog slučaja, postoje li još oblasti u kojima smo u deficitu?

BRASUR: Kako ja to vidim, sada sve strane moraju sjesti za sto i usaglasiti mapu puta za sveobuhvatne reforme. Mislim da ustavna reforma otvaranjem puta za šire promjene treba da bude prioritet. A ima toliko posla - od izgradnje pravnog sistema, stajanja na kraj diskriminaciji u obrazovanju, ohrabrivanja veće raznolikosti u medijima, stvaranja efektivnije lokalne vlasti. Mislim da je sad otvoren prozor za sprovođenje reformi - imamo formirane vlasti, konsenzus za reforme o evropskoj budućnosti, a na stolu je i akcioni plan Savjeta Evrope. Građani BiH predugo čekaju na promjene. I kao što sam rekla prilikom nedavne posjete, sada je na političkoj klasi da počne da sprovodi reforme. Nadam se da predsjedavanje može odigrati ulogu u promjeni perspektive i stvaranju svijesti o novim mogućnostima.


NN: Koje su najnovije informacije u vezi s Manivalom i zakonom koji bi trebalo da spriječi pranje novca? Jesmo li još blizu sankcija?

BRASUR: Prošlomjesečna odluka da BiH bude pod posebnom prismotrom zato što nije riješila ozbiljan problem u vezi s problemima pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti je bila veliko razočarenje. To je prvi put ikad da su eksperti Savjeta iskoristili ta svoja ovlaštenja. Grupa za finansijsku akciju će se ponovo sastati u junu i odlučiti o narednim koracima. U međuvremenu, Manival će pratiti šta se dešava i ponuditi BiH savjete kako da se uskladi s međunarodnim pravilima kako bi se spriječila mogućnost pranja novca.


NN: Podržavate li inicijativu EU prema BiH i koliko ste optimistični da ju je moguće i sprovesti?

BRASUR: Integracioni proces u EU je okosnica reformskih procesa u BiH. Pozdravljam pisanu izjavu o evropskim integracijama i nadam se da predstavlja zamajac koji će pokrenuti zemlju ka reformama. Ali šta god bi međunarodna zajednica mogla da propiše, građani BiH su ti koji očekuju konkretan napredak. Zato apelujem na političku klasu da tu priliku ne propusti. Mi ćemo pomoći koliko god budemo mogli.


Srbijansko i bh. predsjedavanje srećna slučajnost


NN: Srbija predsjedava OEBS-om, BiH preuzima Savjet Evrope. Koliko je po Vašem mišljenju ta činjenica značajna?

BRASUR: Srećna slučajnost! A i idealna prilika da uključimo regionalnu dimenziju u aktivnosti obje organizacije i nadam se da će moći tijesno sarađivati na efikasan način. Ove dvije zemlje jako dobro znaju šta znači pomirenje nakon sukoba. Stoga se nadam da će sinergija ovih zemalja biti dobra za oba predsjedavanja.


NN: Situacija u Makedoniji se pogoršava. Jeste li zabrinuti za regionalnu stabilnost?

BRASUR: Situacija u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji je veoma uznemirujuća. Parlamentarna skuština Savjeta Evrope je poslala tim da vidi kako mi možemo pomoći. Tim je predstavio konkretne korake kako da počnemo prevladavati krizu. Imamo i zahtjev da raspravimo o toj situaciji tokom susreta u Sarajevu. I dalje apelujem na smirivanje i iskreno vjerujem da dijalog, uz poštovanje vladavine prava, nudi jedini put naprijed.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )