FOTO: null

Nakon nedavnog poskupljenja goriva u RS slijedi lančani skok cijena svih namirnica i usluga. Mlinari poručuju da će, samo zbog većih troškova prevoza, morati da usklade cjenovnike.

Nakon poskupljenja goriva u Srpskoj i BiH, slijedi neminovan skok cijena svih namirnica, tvrde ekonomisti ali i domaći proizvođači u Srpskoj. Mlinari poručuju da će, samo zbog poskupljenja prevoza, što je direktna posledica primjene pomenutog zakona, kilogram brašna biti skuplji za najmanje 50 pa do 75 feninga.

Iz Udruženja mlinara objašnjavaju da će znatnije poskupljenje uslijediti kad se poskupljenje goriva "ugradi" u proizvodnju pšenice.

- Teško je precizirati koliko će vreća brašna tada biti skuplja, ali, po nekoj paušalnoj procjeni, njena cijena bi mogla da skoči i do četiri KM - kažu u Udruženju mlinara.

Predsednik Udruženja stočara RS Vladimir Usorac ističe da će scenario "lančanog poskupljenja" svih namirnica biti spriječen ako Vlada RS ispuni obećanje i, umjesto sa dosadašnjih 60, regresirano gorivo subvencioniše sa 82 feninga po litru.

- U suprotnom, skočiće cijena proizvodnje kukuruza, silaže i sjenaže, samim tim i ostalih poljoprivrednih proizvoda - naglašava Usorac.

Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da će neminovno poskupljenje životnih namirnica najviše osjetiti penzioneri, koji, naglašava, čine čak četvrtinu stanovništva u Srpskoj.

- Ionako skupe namirnice sada će biti još skuplje, kao i potrošačka korpa. Najproblematičnije će biti kada poskupe namirnice za osnovne biološke potrebe. Inače jedva preživljavamo, a šta će biti nakon novih nameta, vidjećemo. Mi nećemo odustati od svojih zahtjeva prema Vladi RS, imamo u maju skupštinu i ponovo ćemo zahtjevati reformu penzionog osiguranja - izjavio je za "Novosti" Rakulj.

Računica ekonomista pokazuje da ćemo se, zbog poskupljenja goriva, neminovno suočiti i sa skokom cijena raznih usluga i proizvoda, prije svega hrane, koja bi takođe mogla da poskupi do deset odsto.

Šef Ekonomskog savjeta PDP Jelena Trivić izjavila je da će zbog odluke koalicije SNSD, SDA i HDZ da podrže donošenje seta zakona o akcizama BiH, na osnovu čega je poskupilo gorivo za 10 odsto, porasti cijene svih proizvoda i usluga.

- Cijene će porasti više od povećanja akciza na gorivo i zato smo bili protiv ovog zakona. S druge strane, neće biti povećanja plata, a sve ovo biće trošak za privredu, jer je riječ o promašenom ekonomskom konceptu. Ovim SNSD, SDA i HDZ zavlače ruku u džep građanima - tvrdi Trivićeva.

Ona je navela da je problematično što SNSD za 12 godina na vlasti nije ukidao namete privredi i građanima.

Podsjetimo, izmijenjeni Zakon o akcizama stupio je na snagu 1. februara, i gorivo je poskupilo za 18 feninga po litru, a za dosadašnje zalihe goriva će svi poreski obveznici koji se bave prometom nafte i naftnih derivata i gasa morati da plate razliku u cijeni do 10. februara.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )