FOTO: null

Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, rekao je da su organizacije žrtava rata s pravom nezadovoljne jer žele vidjeti veći napredak u rješavanju predmeta ratnih zločina.

On je nakon sastanka s predstavnicima udruženja srpskih žrtava rata, na kojem je bilo riječi i o 1.700 nestalih Srba, rekao da mu je poznato da postoji nezadovoljstvo u RS zato što nema istraga u Sarajevu, napretka i krivičnog gonjenja po pitanju ratnih zločina počinjenih nad Srbima.

"Ohrabrujem udruženja žrtava rata iz RS da o tome razgovaraju s tužiocima u Sarajevu", rekao je Bramerc, dodajući da je odgovornost i tužilaca da rade nepristrasno i nezavisno.

Glavni tužilac rekao je i to da se svi slažu da se može i mora više učiniti na procesuiranju ratnih zločina i na pronalasku nestalih, te da odgovornost za to ima Tužilaštvo BiH.

"Mi ne možemo više učiniti, osim da se raspitujemo u državnim institucijama o tome da bi se odgovori prosljeđivali. Imamo bazu od devet miliona podataka iz ratova u Jugoslaviji i ohrabrujemo kolege da ih koriste", rekao je Bramerc.

Bramercu je uručeno 20 dokumentarnih filomova koji govore o stradanju Srba, a kako je rekao Branislav Dukić, predsjednik Saveza logoraša RS, jedan od filomova se odnosi i na događaje u vezi sa Šefikom Džaferovićem, predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH i stradanju Srba na Ozrenu. U jednom od filmova se, dodaje, jasno vidi i to kako Alija Izetbegović, vođa muslimana u BiH, sa svojim vojnim i političkim vrhom vrši smotru više od 12.000 mudžahedina.

Bramerc je razgovarao i s glavnim tužiocem RS Mahmutom Švrakom o prenosu predmeta krivičnih djela ratnih zločina s nadležnosti Tužilaštva BiH na entitetska tužilaštva.


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )