FOTO: null

U pravoslavnim crkvama i hramovima širom BiH u subotu, 7. januara biće služene liturgije i molitve za najradosniji hrišćanski praznik - Božić, rođenje Isusa Hrista vjernici će proslaviti srca ispunjenih radošću i mirom.

Najradosniji praznik započinje božićnom liturgijom, gdje se mladi i stari pozdravljaju i otpozdravljaju riječima "Hristos se rodi" i "Vaistinu se rodi", domaćice peku česnicu i pripremaju bogatu trpezu.

Mir i ljubav među ukućanima u vrijeme Božića su najdragocjeniji, a to su vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti u svojim čestitkama poželjeli i brojni zvaničnici RS.

Predsjednik RS Milorad Dodik poželio je stanovnicima RS da Božić proslave u miru, dobrom zdravlju i sreći nadahnuti plemenitim mislima i djelima koji simbolizuju ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

- U to ime i u toj nadi pozdravljam vas tradicionalnim pozdravom "Mir Božji - Hristos se rodi!" - naveo je u čestitki.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović poručio je da ovaj praznik mira, nade i ljubavi, darovanih kroz Novorođenog Bogomladenca Hrista, budu osnovna pokretačka i stvaralačka sila u životu.

- Proslavljajući Božić i kao porodični praznik, posebno želim da njegova proslava bude najljepši doprinos stabilnosti porodice i afirmaciji njenih vrijednosti, kao osnovnoj pretpostavci našeg opstanka i sveopšteg boljitka i napretka  - naveo je Čubrilović.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović u čestitki vjernicima poželjela je da proslava Božića kao porodičnog praznika, bude afirmacija porodice i njenih neprolaznih vrijednosti, jer je zdrava i jaka porodica garancija zdravog i naprednog društva.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić uputio je božićnu čestitku svim vjernicima sa željom da radost Božića osvijetli srca i podari sreću i zadovoljstvo.

Patrijarhu Irineju i pravoslavnim vjernicima Božić je čestitao i predsjednik SP-a Petar Đokić poželjevši da im ovaj praznik donese dobro zdravlje, uspjeh i napredak, dok je lider SDS-a Vukota Govedarica čestitavši Božić vjernicima poželio da praznik provedu u miru, ljubavi, slozi i nadi.

Čestitkama se pridružio i direktor Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović, a lijepe želje uputili su i predstavnici Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci i Jevrejske opštine u Sarajevu Boris Kožemjakin.

U duhu Božića na ulicama širom RS u četvrtak je osvanula bogata ponuda badnjaka, pšenice i aranžmana, a cijene su kao i prošle godine od marku do 20 KM. Prodavci kažu da cijene zavise od veličine hrastove grane i drvceta, dok saksija sa pšenicom i svijećom košta marku. Aranžmani koji su ukrašeni božićnim simbolima u prosjeku koštaju pet maraka.

Jedan od banjalučkih prodavaca Goran Čeko kaže da ima mnogo posla oko pripreme aranžmana, ali da to čini sa ljubavlju.

- Gotovo ništa ne zaradimo od prodaje badnjaka i aranžmana, ali jednostavno, uživamo u njihovoj izradi - rekao je Čeko i dodao da prodaja najbolje ide na Badnji dan i za Božić ujutro. 

Trpeza

Penzionerka Vera Stojić badnjak kupuje svake godine i pripremi bogatiju trpezu za svoje ukućane uprkos krizi.

- Za praznike se uvijek nađe novca, bez obzira kako će nam biti poslije - rekla je Stojićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )