FOTO: null

Relikvija iz manastira u Vozući ponovo u srednjovekovnom zdanju. Pred mudžahedinima krst sakrio jedan Bošnjak i predao ga porodici Lazarević. Iz manastira Svete trojice krst nestao septembra 1995.

Pravoslavni krst manastira Sveta Trojica u Vozući kod Zavidovića, u FBiH, koji je nestao u septembru 1995. godine, kad su srednjovekovnu zadužbinu Nemanjića devastirali pripadnici Armije BiH, ponovo je tamo gde pripada i gde je bio stotinu godina unazad.

Njega je predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević predao protojereju Zoranu Živkoviću, koji službuje u parohiji zavidovićko-žepačkoj. Primopredaja je obavljena u mestu Stog, na završnoj ceremoniji marša "Stazom egzodusa", kojom Vozućani obeležavaju tužan jubilej progona sa svojih ognjišta u jesen 1995. godine.

Krst je, prema kazivanju Blagojevića, dobio od porodice Lazarević iz Broda, koji su poreklom iz Zenice, iz koje su u grad na Savi prebegli nakon završetka ratnog sukoba.

- Javili su mi se iz te porodice, rekavši da su krst dobili od jednog bivšeg pripadnika Armije BiH, koji je učestvovao u zauzimanju Vozuće pred kraj rata. Rekao im je da se zatekao u manastiru u trenutku kad su mudžahedini krenuli u rušenje srednjovekovnog kompleksa i bukvalno je krst uspeo da skloni ispred bombe koju ju pripadnik odreda "El mudžahid" bacio u unutrašnjost zdanja - kaže za naš list o ovom događaju Blagojević.

Kako se radilo o pripadniku Trećeg korpusa Armije BiH, krst je sa sobom doneo u Zenicu, gde ga je nakon nekoliko godina predao uglednoj srpskoj porodici Lazarević.

- Zamolio je da oni pronađu nekoga pouzdanog iz Vozuće, koji bi se pobrinuo da se krst vrati u manastir, što se, evo, i obistinilo. Pripadniku nama neprijateljske vojske ipak dugujemo zahvalnost za njegov ljudski i human čin - kaže nam predsednik Zavičajnog udruženja iz Doboja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )