FOTO: null

Pokrenut disciplinski postupak protiv pripadnika oružanih snaga BiH zbog referenduma. Jerinić: Dokazaćemo da nije prekršen ni Ustav ni zakon

Vojnik koji je u uniformi 25. septembra izašao na referendum o Danu Srpske i protiv kojeg je pokrenut disciplinski postupak neće biti kažnjen, izjavio je zamenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić. On kaže da je taj postupak pokrenut pod pritiskom - politike.

Naime, iz Ministarstva odbrane BiH je potekla informacija da se vodi postupak protiv pripadnika OS BiH koji se vide na snimku u medijima da su u uniformama izašli na referendum.

- Mogu da potvrdim da se vodi jedan disciplinski postupak. Komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH, koji je Bošnjak, pokrenuo je taj disciplinski postupak sasvim tendenciozno, iako je Komisija za utvrđivanje, koju je on imenovao, ispitala slučaj i potvrdila da tu nema disciplinske odgovornosti - rekao je Jerinić.

Zamenik ministra odbrane BiH ističe da će biti pružena sva pravna pomoć tom pripadniku Oružanih snaga BiH koji je izašao na referendum u uniformi i da će se dokazati da nije prekršio nijedan član Ustava i zakona.

- Od samog početka sam govorio da nijedan vojnik neće biti kažnjen zbog izlaska na referendum i na tome ću istrajati, tako da će epilog celog disciplinskog postupka i za ovog vojnika biti odustajanje, odnosno neće biti kazne - kaže Jerinić.

Portparol Ministarstva odbrane BiH Uma Sinanović navela je da je postupak pokrenuo komandant Brigade taktičke podrške Oružanih snaga BiH:

Nadležni nivoi komandovanja pratiće tok postupka radi zaštite Ustavom i zakonom zagarantovanih prava osoba protiv koga se vodi postupak i sankcionisaće eventualne zloupotrebe.

Predsednik Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH Sifet Podžić založio se za kažnjavanje pripadnika Oružanih snaga BiH koji su u uniformi išli na glasanje.

- Vojnici koji su izašli na referendum i glasali u uniformi su prekršili Ustav BiH i to je krivično delo - smatra Podžić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Dušanka Majkić kazala nam je da se iza cele hajke na vojnike krije politički cilj.

- Osnovno ljudsko i demokratsko pravo vojnika iz Srpske je da izađu na referendum. Zbog toga ne smeju da budu sankcionisani. U celoj priči vidim nameru Sarajeva da iz Oružanih snaga ukloni srpsku komponentu - rekla je Majkićeva.

SRBI ČINE TREĆINU

Oružane snage BiH imaju 10.000 vojnika. U strukturi najviše je Bošnjaka - 45,9 odsto, zatim Srba - 33,6 odsto, pa Hrvata - 19,8 odsto. Ostali narodi čine 0,7 odsto pripadnika OS BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )