FOTO: undefined

Bošnjačkim političarima je zasmetlo što će Narodna skupština na sjednici 2. jula, nakon 17 godina vratiti u upotrebu u Srpskoj grb Nemanjića i himnu "Bože pravde".

Ova inicijativa je došla kao dio Deklaracije sa Svesrpskog sabora. Na dnevnom redu sjednice već je stavljen Nacrt zakon o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske, a bošnjački poslanici u NS RS već najavljuju i stavljanje veta na ovaj zakon i borbu sve do Ustavnog suda BiH.
 
Ukoliko dođe do usvajanja ovog zakona, reagovaće Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS, potvrdio je bošnjački delegat u Vijeću naroda Adil Osmanović. On kaže da ukoliko NSRS usvoji pomenuti zakon, Klub Bošnjaka će odmah pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa.

- Dalja procedura je sjednica Vijeća naroda RS, pa Zajednička Komisija sastavljena od poslanika NSRS i delegata VN, pa onda Ustavni Sud RS. Ako sve to prođe, onda idemo pred Ustavni sud BiH - ističe Omanović.
 
Potredsednik NS RS iz reda bošnjačkog naroda ističe da izmjene zakona o simbolima ne znače vraćanje u upotrebu himne "Bože pravde" i grba Nemanjića kao simbola Srpske.
 
- Mogu se isticati simboli i zastave i himne drugih država sa kojima konstitutivni narodi imaju zajedničko kulturno-istorijsko naslijeđe. Znači, ako bošnjački narod iz Srpske ima zajedničko naslijeđe sa Turskom znači li to izvođenje turske himne i isticanje zastave - poručio je Duratović.

Iz Srpske odgovaraju da se grb Nemanjića i himna "Bože pravde" vraćaju u Srpsku sviđalo se to njima ili ne. Predsednik NS RS Nenad Stevandić kaže da donošenjem zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne Srpske neće nestati amblem RS i himna "Moja Republika", ali će u upotrebi biti i grb Nemanjića i himna "Bože pravde".
 
Stevandić je istakao da će tim zakonskim aktom biti dozvoljeno da grbovi budu u upotrebi u svim institucijama i ministarstvima u Vladi RS, parlamentu Srpske, kancelarijama, opštinama i da se himna "Bože pravde" izvodi na svim manifestacijama.
 
- Republika Srpska se ne odriče ničega što je stvorila, jer su grb i amblem Srpske naša istorija, a "Moja Republika" lijepa pjesma. Vraćamo svoje tradicionalne vrijednosti. Našli smo način da nam to ne mogu da ospore sudovi. To je bila težnja našeg naroda od 2007. od dana ukidanja, i našli smo način da našem narodu vratimo ono što mu pripada - dodao je Stevandić.
 
Odgovarajući na pitanje da li je moguće da Ustavni sud BiH ospori ovaj zakon, Stevandić je rekao da je to nemoguće, jer Srpska nije ukinula i stavila nove simbole, već je na osnovu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama Srpske sa Srbijom dozvolili njihovu upotrebu.
 
- Ovo je mudro riješenje koje je na najbolji način zadovoljilo interese svih građana RS, a ne vrijeđa nikoga - zaključio je Stevandić.

U upotrebi bili do 2007.

Grb Nemanjića i himna "Bože pravde" u Republici Srpskoj su u upotrebi bili do 2007. godine, kada ih je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim. Nakon toga Republika Srpska je usvojila novu himnu "Moja Republika", a grb Nemanjića je zamijenjen amblemom.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )