FOTO: null

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić izjavio je da predstavnici Bošnjaka u institucijama Srpske i njihovi zvaničnici na nivou Federacije BiH /FBiH/ i BiH očekuju da referendum o Danu Republike ne bude održan.

Salkić je poručio da će Bošnjaci pronaći način da referendum ne bude održan, te da očekuju od svih relevantnih domaćih institucija da u skladu sa zakonom spriječe održavanje "antiustavnog referenduma".

Prema njegovim riječima, ako referendum bude održan, BiH će ući u stanje anarhije, nepoštovanja ljudskih prava i zakona.

"Očekujemo da Centralna izborna komisija BiH ne dozvoli korišćenje biračkih spiskova u svrhu održavanja referenduma, jer bi bili saučesnici ovog antidejtonskog djelovanja i podložni krivičnom zakonu", rekao je Salkić.

On je najavio da će pozvati sve predstavnike međunarodnih organizacija, posebno Savjet za implementaciju mira, OHR i visokog predstavnika da "sankcionišu antidejtonsko djelovanje vlasti Srpske".

"Mi vjerujemo da je Dejtonski sporazum moguć samo ako se poštuje u potpunosti", kaže Salkić.

On je dodao da su bošnjački predstavnici spremni da budu dio rješenja u skladu sa Ustavom Republike Srpske, te da ne žele da budu preglasavani.

"Želimo da zajednički odredimo dan koji ćemo obilježavati kao dan ovog entiteta. To je jedino moguće ako želimo da zadržimo mir, suživot, toleranciju, razumijevanje i da unaprijedimo sve što smo do danas postigli", ocijenio je Salkić.

Sastanku u kabinetu potpredsjednika Republike Srpske u staroj zgradi Vlade Srpske prisustvovali su poslanici u Klubu "Domovina" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, imenovani i izabrani delegati sa područja Srpske u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske, poslanik u parlametu BiH Sadik Ahmetović, federalni ministar za izbjeglice Edin Ramić i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će referendum o Danu Republike biti održan 25. septemra bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara.

Bošnjaci ostaju pri starim stavovima o jeziku

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić rekao je danas u Banjaluci da predstavnici Bošnjaka u institucijama Srpske ostaju pri starim stavovima o jeziku.

"Vlast ovog entiteta konačno mora da shvati da ne mogu nametati naziv našeg jezika, koji je bosanski", rekao je Salkić novinarima.

On je istakao da će vlasti Srpske "to prije ili kasnije ispuniti".

"Kada smo u Banjaluku došli ja i moje kolege, tamo su bile i srpske kokarde, himna. Sada ih nema", rekao je Salkić.

On je istakao da to pokazuje da su bošnjački predstavnici na ispravnom putu u želji da se dobije društvo jednakih mogućnosti za sve građane.

Salkić je dodao da Bošnjaci žele samo da budu ravnopravni i ništa više ni manje.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )