FOTO: null

Ni posle posjete članova predsedništva BiH Briselu nema pomaka oko spornog zakonodavstva. Najtvrđi stav i dalje imaju političari iz FBiH, jer im odgovara sadašnji propis

I nakon sastanaka članova Predsedništva BiH s prestavnicima EU u Briselu, ali i sa Federikom Mogerini, visokom predstavnicom za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsednicom EK, nema naznaka da li će doći do izmjena Izbornog zakona BiH. Najtvrđi stav i dalje imaju bošnjački političari, koji ne žele da započnu ozbiljne razgovore na tu temu, jer im odgovara sadašnji izborni zakon BiH po kojem glasovima Bošnjaka može da se izabere i hrvatski član Predsedništva BiH, ali i hrvatski delagati u Parlamentu FbiH.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je da se u BiH bez izmjene Ustava može doći do adekvatnih izmjena izbornog zakonodavstva, bez obzira na to kakav model primjenili, i stavio do znanja da će bošnjačka strana učiniti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsedništva.

- Na taj način bismo mogli da sprovedemo izbore, ako se to želi - rekao je Čović.

On je dodao da je jasno stavio do znanja da će bošnjačka strana činiti sve da zadrži mogućnost izbora dvojice članova Predsedništva, i da će pokušati opstruisati bilo kakav dogovor.

Prema njegovim riječima, u narednih 10 dana međunarodna zajednica organizovaće u Sarajevu sastanak na kome će sa stručnjacima biti raspravljano o tome da li treba mijenjati Ustav ako se mijenja način biranja članova Predsedništva ili izbora Doma naroda u FBiH.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da na sastanku u Briselu nije bilo pomaka u vezi sa izbornim zakonodavstvom, a ukoliko ih i bude, to će zavisiti od SDA i HDZ.

On je rekao da su Evropa, a posebno Evropska narodna partija, jasno rekle da hoće da pomognu da BiH dobije novi izborni zakon i riješi probleme.

Ocijenio je da je to vrlo upozoravajuće, ne prema jednom, drugom ili trećem političaru, nego prema BiH kao zemlji u cjelini.

- Ovakvo poigravanje sa cijelom ovom pričom sigurno će zakočiti BiH ko zna za koliko godina. Zato je obaveza, prije svega SDA i HDZ, da ponude neko rješenje, ali onda i drugih partija u FBiH da nađu rješenje - naveo je Ivanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )