FOTO: null

Sa 266 glasova od ukupno 434 prisutnih na izbornoj sjednici Skupštine SDS-a, koja je danas održana u Banjaluci, Mladen Bosić je osvojio novi mandat predsjednika te stranke pobijedivši protivkandidata, predsjednika GO Bijeljina, Miću Mićića.

Bosić je u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u govoru neposredno nakon glasanja Mićiću čestitao na kandidaturi i učešću u izbornom procesu, koji su obojica ocijenili demokratskim, i dodao da očekuje da će SDS krenuti novom energijom u ostvarenje ciljeva stranke.

"Lično znam da je težak i pretežak teret na mojim leđima i leđima ostalih koji će u narednom periodu biti izabrani u rukovodstvo stranke", rekao je.

U svom govoru Mićić je čestitao Bosiću i ukazao da, kako je rekao, nijedna mrlja nije pala na izbor predsjednika stranke.

"Ja kao kandidat i kao član SDS-a ostajem u punom kapacitetu i u zavisnosti koliko bude traženo od mene staviću se na raspolaganje SDS-u da ostanu oni prioriteti koje sam naveo u svom govoru - da pobijedimo na izborima 2016, a posebno 2018. SNSD i sve ostale", rekao je Mićić.

U izjavama za medije nakon sjednice Bosić je zahvalio svim članovima Skupštine koji su mu dali podršku, uz napomenu da je SDS snaga koja može donijeti promjene.

"Pokušaćemo u narednom periodu da još ojačamo kroz izbor novog rukovodstva, novih potpredsjednika stranke našu snagu i u dogovoru s ostalim strankama i ljudima koji smatraju da je neophodno što prije ući u promjene donesemo nešto bolje i vratimo nadu u RS", rekao je Bosić.

U izjavi novinarima Mićić je rekao da će raditi na ostvarenju ciljeva - da zajedno pobijede na sljedećim izborima.

Tokom skoro šestosatnog zasjedanja, usvojene su programske politike u kojima je konstatovano da RS bez "spoljne finansijske intervencije ne može finansirati tekuće budžetske obaveze u punom kapacitetu".

"Aktuelna vlast nije se pokazala sposobnom da sprovede efikasne mjere i svela je svoje akcije na dvije dugoročno pogubne politike: dalje zaduživanje i/ili prodaju strateških resursa", navedeno je u dokumentu uz napomenu da, kako je istaknuto, postoji i kriza pravne države kroz niz skandala koji su se desili.

Istakli su da je najveća prijetnja opstanku RS napuštanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a politku SNSD-a nazvali su "avanturističkom".

"Nećemo prihvatiti da zbog ličnih interesa bude ugrožen mir radi državne samostalnosti koja ne bi bila priznata od strane drugih političkih faktora, kako u BiH, tako i u međunarodnim odnosima", naveli su.

U dokumentu je, takođe, navedeno da sporazum političkih partija u BiH po zahtjevu EU ima podršku SDS-a jer, kako je istaknuto, u prvi plan stavlja ekonomski razvoj i borbu protiv siromaštva.

Među programske ciljeve uvrstili su borbu protiv kriminala i korupcije, usvajanje zakona o porijeklu imovine, dok su u ekonomsko-socijalnim mjerama istakli privredni rast i zapošljavanje, koja podrazumijeva politiku štednje i rezanja budžetskih troškova koji nisu korisni i nužni.

"To podrazumijeva stavljanje pod kontrolu haotičnog zaduživanja, uvođenje reda u zdravstveni i penzioni sistem, finansijsku transparentnost, te uvođenje reda u bankarskom sektoru. Potrebna nam je vlada koja bi imala hrabrosti da, prvi put u postdejtonskom periodu, sprovede sveobuhvatne reforme cjelokupnog ekonomskog sistema", navedeno je.

Osim ovoga, Skupština je usvojila i izmjene Statuta stranke kojima je, između ostalog, ukinuta funkcija zamjenika predsjednika SDS-a, što je funkcija za koju se želio kandidovati Nenad Stevandić, član Glavnog odbora i banjalučkog odbora SDS-a.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )