FOTO: null

Tesnim Karišik, sedamnaestogodišnja fotografkinja iz Sarajeva, nedavno je pobijedila na jednom od najprestižnijih takmičenja na svijetu koje organizuje National Geographic.

Tesnim Karišik, četvrti razred Pete gimnazije u Sarajevu, ima 17 godina. Fotografiše, kako kaže, od kada zna za sebe, ali intenzivnije zadnjih godinu i po dana od kako ima DSLR foto-aparat. 

Nedavno je  napravila profil na Yourshot National  Geographic  i postavila par fotografija. Komentari su bili iznenađujući. Mnogo njih je tražilo da postavi  još svojih fotografija.Jedna od tih fotografija je bila  i Yin Yang, koja je bila editors favorites i juče ušla među 12 najboljih iz cijelog svijeta, te osvojila najviše glasova.

Bila sam presretna što sam imala tu čast predstaviti BiH u najboljem svjetlu, kaže za InfoBijeljina Tesnim. Yin Yang je fotografija koja je zahtjevala mnogo truda i rada oko nje. Od modela odjeće, svjetla, lokacije, te same ideje. Ona je dio projekta na kojem radim. Fotografisala sam sa mosta, stojeći  na prstima, kako bih dobila dobar kadar i kompoziciju. Riskirala sam, ali vrijedilo je, kaže ova mlada umjetnica, koja posjeduje izuzetan  dar za fotografiju.

Posebnu zahvalnost duguje Hani Zebi koja joj je  pomogla u realizaciji ovog projekta i svim ljudima koji su glasali za nju i doprinijeli tome da njena fotografija, na ovom takmičenju, bude izabrana za najljepšu. 

Fotografije su joj nekoliko puta bile objavljivane na Vogue, a  nagrađivana je više puta. Osvajala je prva mjesta na konkursima. Imala je  i prvu samostalnu izložbu fotografija u svojoj školi. Pored fotografije, Tesnim se bavi i humanitarnim radom,volontira u osam organizacija, a najveće zadovoljstvo u slobodno vrijeme  joj predstavlja čitanje knjiga. 

Mislim da uspjeh nije najvažnija stvar - već je najvažnija stvar želja za uspjehom, kaže Tesnim.Najbolje natjecanje  je čovjekovo natjecanje sa samim sobom. Svaki put kada se čovjek natječe sa sobom on uznapreduje, tako da danas nije kakav je bio juče, ali ni sutra neće biti kakav je danas, kaže ova mlada ambiciozna umjetnica koju , sudeći po talentu i uspjesima koje je već postigla, očekuje svijetla budućnost u svijetu umjetničke fotografije.

Piše: Snežana Milošević


Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )