FOTO: null

Branislav Borenović, potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) i jedan od najutjecajnijih stranačkih funkcionera, izgledni je nasljednik Mladena Ivanića na čelu PDP-a.

Informacija o kojoj se ranije tek spekuliralo sada je dobila na značaju samom Ivanićevom najavom da će se povući sa čela partije na predstojećem saboru krajem novembra.

Sam Borenović potvrdio je da je spreman da preuzme odgovornu dužnost lidera partije koja je osnovana 1999. i koja je do danas imala samo jednog predsjednika - Mladena Ivanića.

"Ako budem predložen i dobijem podršku na saboru, spreman sam da preuzmem rukovođenje strankom iako će to biti ogroman izazov za jednu generaciju ljudi u PDP-u", rekao je Borenović za "Nezavisne".

Inače, Borenović je do sada uglavnom bio politički aktivan kroz poslanički rad u Narodnoj skupštini RS, ali i kroz međunarodne kontakte unutar djelovanja PDP-a kao članice Evropske narodne stranke (EPP), vodeće političke snage u Evropskom parlamentu, ali i samoj EU.

Protiv Borenovićevog imenovanja za novog lidera stranke, kako kaže, ne bi imao ništa protiv ni Slavko Vučurević, gradonačelnik Trebinja i jedan od potpredsjednika PDP-a.

On, pak, kaže da je o tome još rano govoriti i da će se o tome znati tek na saboru.

"Status stranke predviđa tačne procedure, a i na sjednici GO je bilo riječi o tome. Onaj ko bude imao najviše kandidatura sa terena - on će imati i najveće šanse. Ali ako mene lično pitate, jedan iz mlađe garde koji bi mogao biti novi predsjednik svakako je Branislav Borenović", ističe Vučurević.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, koja odlično poznaje stanje u PDP-u, također smatra da je ovakva promjena na čelu PDP-a gotovo izvjesna.

"Mislim da svi nagovještaji idu u tom pravcu, pa i sama najava Mladena Ivanića da se povlači. A ovo za mene lično predstavlja snažan iskorak kad govorimo o liderima partija u BiH jer su mnogi na čelu i po nekoliko decenija", ističe Topićeva.

Ona izražava nadu da bi najavljenu promjenu na čelu PDP-a na ovakav način mogle da prate i ostale političke partije u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )