FOTO: null

Posle odluke Ustavnog suda BiH da odbaci žalbu RS u sporu oko kasarne u Han Pijesku. Vukotić: Sarajevo otima imovinu, narod da se izjasni na referendumu

BANjALUKA - Borci Srpske traže da se Narodna skupština RS izjasni o statusu kasarne i zemljišta u Han Pijesku, pošto je Ustavni sud BiH odbacio kao neosnovanu apelaciju protiv presude Suda BiH, kojom je naloženo da RS imovinu uknjiži na BiH. Borci su spremni i da pokrenu inicijativu da se o statusu vojne imovine građani izjasne na referendumu.

Juče su poručili da je nedopustivo da se otima imovina Srpske. Reč je o zgradi kasarne i zemljištu na ukupno 11.400 kvadrata.

Duško Vukotić, predsednik Udruženja "Veterani RS", istakao je da bi Sud BiH trebalo da se bavi onim što je u nadležnosti BiH, a ne da zadire u nadležnost Srpske.

Napomenuo je, takođe, da borci podržavaju oštro suprotstavljanje srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama i vlasti RS u otimanju njene imovine.

- Nećemo dozvoliti da Sarajevo otima imovinu RS. Po "Dejtonu", imovina koja se nalazi na teritoriji RS isključivo je u njenoj nadležnosti i pravu svojine - istakao je Vukotić.

Knjiženje perspektive vojne imovine u Han Pijesku na BiH jedan je od uslova za članstvo U NATO.

Na sve ovo reagovao je i predsednik Republičke organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović, poručivši da bi građani izjašnjavanjem na referendumu o vojnoj imovini dali do znanja i da ne žele BiH u NATO.

- Reč je o pitanjima, koja su od opšteg interesa za građane RS, i smatramo da se oni moraju o njima izjasniti - izjasnio se Mitrović.

Oglasilo se i Pravobranilaštvo RS i najavilo da će podneti novu apelaciju, a RS je zatražila reviziju presude. 

OPASAN PRESEDAN

NA državu BiH trenutno su uknjižene 23 lokacije vojne imovine. U RS je još 14. Ako Sud BiH bude presuđivao kao i slučaju u Han Pijesku, Ministarstvo odbrane BiH bi moglo da zatraži i knjiženje imovine i zemljišta kasarni u Banjaluci i na Manjači na državu BiH, što je, tvrde u Vladi RS, apsolutno nedopustivo.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )