FOTO: null

Borba protiv terorizma apsolutni je prioritet nad drugim aktivnostima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, zaključeno je na sjednici užeg Kolegijuma direktora ove agencije održanom u Istočnom Sarajevu.

Na sjednici su analizirani bezbjednosno stanje u BiH i sveukupne aktivnosti SIPA u borbi protiv terorizma i posljednji rezultati u ovoj oblasti, a razgovarano je i o planovima sa posebnim akcentom na preventivno djelovanje, saopšteno je iz SIPA.

U tom kontekstu učesnici sjednice dali su osvrt na posljednju akciju kodnog naziva "Damask 3", u kojoj su pripadnici SIPA proaktivnim nastupom spriječili odlazak osumnjičenih lica u Siriju, radi učešća u oružanim sukobima na strani radikalne terorističke organizacije Islamska država.

Zaključeno je da će i u budućem radu akcenat biti na proaktivnom i preventivnom djelovanju, te da se svi ljudski, materijalni i tehnički kapaciteti SIPA stavljaju u funkciju borbe protiv terorizma, koja je apsolutni prioritet nad drugim aktivnostima.

Sa ciljem kontinuiranog jačanja kapaciteta SIPA, u narednom periodu planirano je formiranje posebnog odjeljenja za borbu protiv terorizma.

U sastav ove organizacione jedinice ući će profilisani kadrovi, istražioci koji su prošli niz specijalističkih obuka i radili na najsloženijim predmetima ovog tipa, zaključak je Kolegijuma.

"SIPA će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti, te sa ciljem ispunjenja ciljeva Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma preduzeti sve neophodne mjere i radnje u beskompromisnoj borbi protiv terorizma. Svjesni smo da nema drugog puta", poručio je direktor SIPA Goran Zubac.

U tu svrhu formiran je Specijalni tim za borbu protiv terorizma, koji će ostvarivati usku saradnju sa partnerskim agencijama u BiH, zemljama regiona i šire.

Zaključeno je da će SIPA nastaviti saradnju sa partnerima koji su spremni da svoje kapacitete u potpunosti stave u funkciju borbe protiv terorizma i koji će zajedno sa SIPA biti odlučni i beskompromisni u ovoj borbi, a sve radi stvaranja bezbjednijeg ambijenta za život svih građana BiH, što je dužnost i osnovni zadatak bezbjednosnih struktura, saopšteno je iz SIPA.

Kolegijumu su, osim direktora Sipa Gorana Zupca, prisustvovali zamjenik direktora Đuro Knežević, pomoćnik direktora Kriminalističko-istražnog odjeljenja Anđelko Hrgić, načelnik Sektora za planiranje, analitiku, saradnju i informisanje Ernad Musić, vršilac dužnosti komandanta Jedinice za specijalnu podršku Jovica Mirosavljević i načelnik Sektora za operativnu podršku Zoran Glušac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )