FOTO: InfoBijeljina

Osuđenim licima u Srpskoj omogućeno je vakcinisanje protiv virusa korona pa je tako u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) Foča prvu dozu vakcine već primilo 82 odsto osuđenika, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

"S obzirom na to da je u Republiku Srpsku stigla značajna količina vakcina različitih proizvođača, kao dodatnu preventivnu mjeru Ministarstvo pravde i kazneno-popravni zavodi u Republici Srpskoj su u saradnji sa nadležnim domovima zdravlja učinili dostupnim i ovaj vid zaštite protiv virusa korona i organizovali imunizaciju", napominju iz resornog ministarstva.
 
Kako dodaju, za sva lica lišena slobode koja su se dobrovoljno opredijelila za vakcinaciju, odnosno izrazila želju da budu vakcinisani, obezbijeđene su vakcine te je u svih šest ustanova - u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Doboju, Trebinju i Foči - organizovana i obavljena vakcinacija.
 
"Kazneno-popravni zavodi ovim su pokazali jedinstven primjer brige za osuđeničku populaciju jer je ova vrsta zaštite, koja se pruža svim građanima Republike Srpske, omogućena i licima koja se nalaze u pritvoru ili na izdržavanju kazne zatvora", rekla je u izjavi za "Nezavisne novine" Sanja Džombić, portparolka Ministarstva pravde Republike Srpske.
 
Prema njenim riječima, bitno je napomenuti da je vakcinacija dobrovoljna, ali, kako ističe, da bi bila efikasna ključno je da se većina osuđeničke populacije vakciniše jer vakcinisanjem štite sebe i osobe s kojima dolaze u kontakt.
 
"Najviše opredijeljenih za ovaj vid zaštite protiv virusa korona zabilježen je u Kazneno-popravnom zavodu u Foči. Ova ustanova je u saradnji s Institutom za javno zdravstvo RS - Regionalni centar Foča organizovala vakcinaciju za 136 zatvorenika, tako da je vakcinacija prvom dozom vakcine već izvršena za 82 odsto osuđeničke populacije koja se nalazi u ovoj ustanovi", navela je Džombićeva.
 
U resornom ministarstvu dodaju da će se vakcinacija i revakcinacija zatvorenika u svih šest kazneno-popravnih zavoda u Republici Srpskoj sprovoditi i u narednom periodu, u zavisnosti od raspoloživih količina vakcina te rasporeda revakcinacije.
 
"Budući da se zdravlje ne može kupiti, veoma je važno da lica lišena slobode sama odluče da li će se vakcinisati, ali da bi donijela ispravne odluke moraju imati sve potrebne informacije o sigurnosti i efikasnosti vakcinacije, njenom značaju u zaštiti ličnog zdravlja, pa smo im približili vakcinaciju da vide da to nije strašno", naglasila je Džombićeva.
 
Trenutno bez zaraženih
Broj lica zaraženih virusom korona koja su bila na izdržavanju kazne zatvora ili u pritvoru u proteklom periodu bio je minimalan, dok ih trenutno uopšte nema.
 
Iz Ministarstva pravde ističu da krivične sankcije i njihovo izvršenje u specifičnim uslovima kao što je pandemija virusa korona predstavljaju poseban izazov.
 
"Prioritet je dat zaštiti života i zdravlja ljudi, dok su druga zagarantovana ljudska prava ograničena u skladu sa zakonskim propisima i razumnim granicama njihovog ograničenja, kao što su privremeni prekid korištenja prava na vanzavodske pogodnosti i rad zatvorenika van kazneno-popravnih zavoda, prekid ostvarivanja prava na posjete članova porodica i drugih osoba", ističu iz Ministarstva.
 
Nakon prve pojave virusa korona u Srpskoj, kako dodaju, izdali su naredbu svim kazneno-popravnim zavodima, koja je obuhvatala set mjera i smjernica za rad, kako bi se preventivno djelovalo i spriječilo eventualno širenje pandemije virusa.
 
"Zaražena lica su odmah bila smještena u odvojeni kolektiv, koji je namjenski predviđen za eventualni smještaj zatvorenika kod kojih postoji sumnja na infekciju virusom korona", ističu za "Nezavisne novine" iz Ministarstva pravde RS.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )