FOTO: null

U proteklih deset godina u zdravstvo Republike Srpske uloženo blizu 600 miliona maraka. Započeto i uglavnom realizovano 14 velikih projekata

U kapitalne projekte zdravstva Republike Srpske za poslednjih deset godina uloženo je 594.156.019 maraka, računajući i kredit Evropske investicione banke koji nije u celini realizovan, jer još traje rekonstrukcija Univerzitesko-kliničkog centra Republike Srpske.

U protekloj deceniji započeto je i u velikoj meri relizovano 14 velikih projekata, među kojima su najatraktivniji rekonstrukcija i opremanje Centralnog medicinskog bloka Univerzitetske bolnice Kliničkog centra RS u koje je uloženo 175 miliona KM, zatim izgradnja Južnog krila UKCRS i centralnog ulaza u iznosu od 56 miliona KM, kao i sanacija, rekonstrukcija i dogradnja bolnice u Istočnom Sarajevu (Kasindo), u iznosu od 2,5 miliona KM.

- Tu su i izgradnja nove bolnice u Bijeljini (70 miliona KM), nabavka savremene medicinske opreme kroz projekte Koreja 1 i Koreja 2 (47 miliona KM), izgradnja nove bolnice u Nevesinju (12,5 miliona KM), proširenje kapaciteta Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" ( sedam miliona KM), sanacija i adaptacija Zavoda za forenzičku psihijatriju Sokolac (3,2 miliona KM), jačanje zdravstvenog sektora i unapređenje sistema primarne zdravstvene zaštite (19 miliona KM) i još mnogi drugi - rekla je za "Novosti" portparol ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Jelena Vujić.

U posebnoj žiži protekle i dosadašnjem toku tekuće godine bila je sanacija, adaptacija i opremanje domova zdravlja i to u 21 opštini Republike Srpske, u ukupnoj vrednosti 26 miliona KM.

- Ono čemu je ove i prošle godine bila posvećena posebna pažnja je decentralizacija, odnosno nastojanje da nijedna opština ne ostane zapostavljena. Pored bolnica u većim opštinama čija je sanacija u toku, opremljeni su i adaptirani objekti porodične medicine u Prijedoru, Banjaluci, Bijeljini, Novom Gradu, Gradišci, Kozarskoj Dubici, Višegradu, Mrkonjić Gradu, Bileći, Čelincu, Srpcu, Zvorniku, Rogatici, Prnjavoru, Foči, Modriči, Šipovu, Milićima, Ribniku, Ugljeviku i Han Pijesku - dodaje Vujićeva.

INVESTITORI

Finansijska sredstva za realizaciju kapitalnih investicija obezbeđena su iz kase Vlade Republike Srpske, Razvojnog programa RS, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kreditnih sredstava (projekat HSEP, SITAP - Svetska banka, Koreja 1, 2 i 3, privatni partner - model javnoprivatnog partnerstva, donacije i ostali izvori).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )