FOTO: null

Elektrokrajina će u modernizaciju distributivne mreže u dva grada i 19 opština uložiti 15 miliona evra čime će biti omogućeno kvalitetnije snabdijevanje električnom energijom za 30.000 potrošača.

Ta investicija biće finansirana putem kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa kojom je "Elektrokrajina" juče potpisala ugovor.

- Planirana je sanacija distributivne mreže, izmještanje mjernih mjesta i ugradnja digitalnih brojila za daljinsko očitavanje potrošnje električne energije za 30.000 kupaca na području svih radnih jedinica "Elektrokrajine". Uz pomoć ovog novca brže ćemo sanirati mrežu uporedo sa ulaganjima vlastitih sredstva "Elektrokrajine". Cilj je da potrošačima obezbijedimo kvalitetnu isporuku električne energije - rekla je direktorica "Elektrokrajine" Seka Kuzmanović.

Polovina kredita obezbijeđena je iz redovnog plasmana EBRD-a, a drugi dio iz Specijalnog fonda za razvoj tehnologije zelene energije koji je osnovala ta banka.

- Ugovorili smo kredit po povoljnim uslovima. Pola novca dobijamo uz kamatu od 4,2 odsto, a za ostatak je kamatna stopa 0,5 odsto. Rok otplate je 15 godina uz grejs-period od tri godine. Ovo neće predstavljati finansijsko opterećenje za "Elektrokrajinu" već ćemo kroz realizaciju ovog kredita postići još bolji rezultat smanjenjem distributivnih gubitaka - kazala je Kuzmanovićeva.

Direktor kancelarije EBRD-a u BiH Jan Braun je naglasio da je ovo prvi kredit bez državne garancije za javno preduzeće u RS.

- Kroz ovaj kredit pokazujemo da smo uvjereni u komercijalnu stabilnost i ekonomski potencijal ne samo "Elektrokrajine" već i elektroenergetskog sektora RS - rekao je Braun.

On je kazao da će najveću korist imati potrošači, ali da će biti obezbijeđena i zaštita životne sredine.

- Ovaj projekat je podržala i Austrija sa bespovratnih 300.000 evra. Učestvovala je i vlada Tajvana kroz Specijalni fond za razvoj tehnologije zelene energije - kazao je Braun.

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede RS" Željko Kovačević smatra da će kredit unaprijediti rada "Elektrokrajine" i približiti je evropskim standardima. Ministar industrije energetike i rudarstva RS Petar Đokić je kazao da je Vlada stavila razvoj energetskog sektora u vrh prioriteta i da on podrazumijeva i unapređivanje distributivnog sistema kako bi gubici na mreži bili dodatno smanjeni.

Računi

Komentarišući povećanje iznosa na računima za struju u decembru prošle i januaru ove godine, Željko Kovačević je rekao da je uzrok bila velika potrošnja usljed niskih temperatura.

- Nije bilo zloupotrebe. Potrošnja je bila uslovljena hladnim vremenom, a ono što su kupci potrošili moraju i da plate. O povlasticama za određene kategorije stanovništva odlučuje isključivo Vlada RS - kazao je Kovačević.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )