FOTO: null

Vlada RS i njena ministarstva uspjeli su u protekle dvije godine da poboljšaju upravljanje grantovima i obezbijede veću transparentnost u davanju novca, pokazao je izvještaj Glavne službe za reviziju RS.

Riječ je o naknadnom pregledu sprovođenja preporuka datih u izvještaju poslije revizije učinka o temi "Upravljanje grantovima" koji je objavljen polovinom 2013. godine. Stav revizora je da su Ministarstvo finansija RS i drugi preduzimali aktivnosti na sprovođenju preporuka, a ključno je bilo usvajanje metodologije upravljanja grantovima za programe i projekte koji se finansiraju ili sufinansiraju iz budžeta RS.

- Ministarstva obuhvaćena revizijom su od 2014. do 2016. godine u većoj ili manjoj mjeri zahtijevala da novac bude dodjeljivan na javnom konkursu. Ako posmatramo grantove dodijeljene putem javnog konkursa i zahtjeva, situacija u 2015. je poboljšana u odnosu na 2014. godinu. Generalno posmatrano za 2015. godinu, u posmatranim ministarstvima 70 odsto novca iz grantova je dodijeljeno na osnovu javnog konkursa, a 30 odsto po osnovu podnesenog zahtjeva - navedeno je u izvještaju.

Uz metodologiju upravljanja grantovima pojedini resori su donijeli interna akta ili su u fazi njihovog usklađivanja sa metodologijom.

U reviziji učinka je naglašeno da je znatan iznos novca u budžetu RS i budžetima lokalnih zajednica planiran u obliku grantova i da ga dodjeljuju za finansiranje programa, projekata i aktivnosti te da nema mehanizama za efektivno upravljanje datim grantovima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )