FOTO: InfoBijeljina

Bojkot ponovljenih izbora u Srebrenici zakazanih za 21. februar koji su najavile stranke okupljene oko inicijative “Moja adresa Srebrenica” iz tzv. probosanskog bloka i neučešće njihovih predsjednika i članova u radu biračkih odbora neće uticati na održavanje izbora.

 
Predsjednica Opštinske izborne komisije Ljiljana Stevanović potvrdila je za “Glas Srpske” da su nakon najave bojkota dobili instrukciju Centralne izborne komisije BiH da do petka obuče zamjenske članove biračkih odbora. Ona kaže da su neki članovi biračkih odbora koji su imenovani na prijedlog stranaka probosanskog bloka već dostavili dopise OIK-u da neće učestvovati u izbornom procesu.
 
- S druge strane, neki članovi su se izjasnili da će učestvovati, ali mi ćemo u skladu sa uputstvom CIK-a do petka obučiti nove, odnosno zamjenske članove i predsjednike biračkih odbora tako da u slučaju bojkota ili nedolaska nekih članova na biračko mjesto neće biti dovedeno u pitanje regularno održavanje izbora - kaže Stevanovićeva.
 
Prema njenim riječima, većina zamjenskih članova su srpske nacionalnosti, tako da će u slučaju bojkota od strane Bošnjaka određen broj biračkih odbora biti jednonacionalan.
 
- Mi smo tražili od CIK-a izjašnjenje da li to predstavlja problem i dobili smo odgovor da neće i da je jedini uslov za članove biračkih odbora da su na biračkom spisku i sa mjestom prebivališta u Srebrenici - kaže Stevanovićeva.
 
Predstavnici srpskih političkih partija podržavaju ovakav stav CIK-a, ali ističu da je sporno što CIK nije osporio pravo glasa licima koja su uoči poništenih izbora 15. novembra fiktivno prijavila mjesto prebivališta u Srebrenici, a odmah poslije izbora se odjavili. Predsjednik srebreničkog SDS-a Momčilo Cvjetinović kaže da je CIK donio nekoliko odluka koje idu na štetu Srbima u Srebrenici, ističući da je posljednja u nizu odluka o davanju prava glasa licima koja su poslije izbora odjavila mjesto prebivališta. On ističe da odluka o poništavanju izbora nije valjano obrazložena, kao i da prema glasovima koji nisu poništeni, Alija Tabaković na ponovljene izbore ide sa oko 1.200 glasova više od Mladena Grujičića.
 
- Kada je riječ o više od 200 Bošnjaka koji su odjavili mjesto prebivališta, a imaće pravo da glasaju u nedjelju, ta odluka je najblaže rečeno nekorektna, pogotovo što Srbima koji su se prijavili u Srebrenici poslije 1. oktobra kada je zaključen centralni birački spisak nije dato pravo glasa na nepotvrđenim biračkim listićima - kaže Cvjetinović.
 
On ističe da je uvjeren da će Bošnjaci u posljednjem trenutku odustati od bojkota.
 
- Oni su svjesni, prije svega u SDA, da im bojkot ne donosi ništa i smatram da će u subotu pozvati Bošnjake da izađu na izbore. Moguće je da nisam u pravu, ali sve mi liči na to da je njihov cilj da se mi iz srpskog političkog korpusa opustimo - kaže Cvjetinović.
 
Političko pitanje
 
Predsjednik CIK-a Željko Bakalar ocijenio je da je bojkot izbora političko pitanje i da CIK nastavlja pripremati sve za izborni proces.
 
- Svi ovjereni politički subjekti, koji su učestvovali na izborima 15. novembra, biće na glasačkim listićima i na ponovljenim izborima koji će biti održani na 26 redovnih i dva biračka mjesta za glasanje u odsustvu - rekao je Bakalar.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )