FOTO: jutarnji.hr

Veoma je važno kojim se bojama okružujemo i kako one utječu na našu psihu. Bijela posteljina može se naći u svakom domaćinstvu. Stručnjaci odavno smatraju da je važno kojim smo bojama okruženi jer i one utječu podsvjesno na nas.

Najbolji izbor

Osim boja zidova sobe, na kvalitet sna može utjecati i boja posteljina, a bijela, smatraju oni, nije dobar izbor. Doroti Čejmbers tvrdi da rezultati istraživanja koji sugeriraju da su neutralne boje najbolji izbor za dom, ne važe i za boju posteljine.
 
- Kada govorimo o posetljini, najbolje su nijanse žute, narandžaste, crvene i crne. Izbjegavajte bijelu i svjetloplavu posteljinu - objašnjava Doroti.
 
Pojedini stručnjaci smatraju da ove boje mogu utjecati na nivo melatonina, hormona koji se luči tokom noći. Ovi tonovi mogu utjecati i na ciklus spavanja i buđenja.
 
- Prije nego što preuredite spavaću sobu, razmislite ne samo o tome kako će boja izgledati na zidu, već i kako će utjecati na vas - dodaje Ćejmbers.
 
Naprezanje očiju

Slično mišljenje dijeli i Aleksander Burgmester, neuropsiholog.
 
- Iako su tkanina i kvalitet posteljine važni, za dobar san je važna i boja. Najbolje je koristiti posteljinu tamnije boje kako biste se bolje naspavali - smatra Aleksander.
 
Burgmester smatra da su siva i tamnozelena posteljina sjajni izbori za poboljšanje navika spavanja. On objašnjava da svijetle nijanse mogu ometati san jer izazivaju naprezanje očiju dok se tijelo opušta.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )