FOTO: null

Pojedine lokalne zajednice u RS uopšte ne izdvajaju sredstva za zdravstvo, odnosno za domove zdravlja čiji su osnivači, a većina opština izdvaja minimalne iznose, koji najčešće ne prelaze jedan odsto njihovog ukupnog budžeta.

To su juče saopštili iz Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, iz kojeg naglašavaju da Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je usvojila NS RS, preciznije definiše obaveze lokalnih zajednica kada je u pitanju finansiranje domova zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS danas su reagovali na, kako su istakli, pogrešnu interpetaciju novinara, jer "ministar Dragan Bogdanić nije davao izjavu u proteklih nekoliko dana o načinu finansiranja, odnosno učešću lokalnih zajednica u finansiranju zdravstvene zaštite".

Kako dodaju, 6. marta Narodna skupština RS je usvojila Nacrt izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

"U Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti predloženo je finansiranje zdravstvene zaštite od strane lokalnih zajednica članom 4, stav 2 navedenog Zakona koji kaže da Lokalna samouprava u budžetu obezbjeđuje dodatna sredstva za ostvarivanje zdravstvene zaštite koja su preko utvrđenih vrijednosti standarda i normativa iz obaveznog zdravstvenog osiguranja", napominju iz resornog ministarstva.

Iz FZO RS naglašavaju da će se primjenom Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti značajno poboljšati ovaj segment i time dodatno unaprijediti  zdravstvena zaštita cjelokupnog stanovništva.

Dodaju da to što pojedine lokalne zajednice uopšte ne izdvajaju sredstva za zdravstvo, ili ih većina izdvaja minimalne iznose, predstavlja problem jer one direktno utiču na politiku zapošljavanja u domovima zdravlja, kao i na izbor rukovodstva, te su i odgovorne za višak radnika, koji realno postoji u većini domova zdravlja.

"Postojećim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti RS nije tačno definisano koliko, u kom procentu, lokalne zajednice treba da učestvuju u finansiranju zdravstvene zaštite svojih građana, niti je decidno navedeno koje vidove zdravstvene zaštite na primarnom nivou one treba da finansiraju", stoji u saopštenju iz FZO RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )