FOTO: null

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić rekao je juče da će se ubuduće više raditi na boljem izboru ciljeva u sistemu socijalne zaštite, kako bi pomoć stigla do onih kojima je najviše potrebna.

Bogdanić je ukazao da manji centri za socijalni rad imaju velike izazove jer pokrivaju razuđeno područje i da zbog toga treba raditi na jednakom pristupu na prostoru cijele Republike Srpske kada je riječ o socijalnoj zaštiti.

- Treba da radimo na ispravljanju zakonske regulative kako bi se u praksi to bolje uredilo - rekao je Bogdanić tokom posjete Gacku.

On je izrazio zadovoljstvo uređenjem Dnevnog centra za djecu sa posebnim potrebama u ovom gradu, napominjući da ovakve projekte treba podržati i u ostalim lokalnim zajednicama.

Na sastanku resornog ministra sa direktorima centara za socijalni rad Gacka, Bileće i Nevesinja, te predstavnicima udruženja djece sa smetnjama u razvoju dogovorena je snažnija stručna podrška Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na sastanku je razgovarano i o realizaciji osnovnih prava iz oblasti socijalne zaštite, kao i proširenih prava, te o zdravstvenoj, socijalnoj i podršci u školovanju za djecu sa smetnjama u razvoju, kao i njihovom dnevnom zbrinjavanju.

Direktori centara za socijalni rad iz tri opštine istakli su da Ministarstvo redovno izmiruje obaveze prema ovim ustanovama, te izrazili nadu da će se i ubuduće zadržati kontinuitet isplata.

Od ministra su zatražili da svi zajedno nađu modalitet kako bi se pokušala ostvariti nova prava - da se razvije pomoć u kući, te da institucionalno zbrinjavanje starijih lica u domovima bude manje izraženo kroz boravak u dnevnim centrima u lokalnim zajednicama.

Direktor Centra za socijalni rad u Gacku Ranko Mastilović istakao je da su problemi svih ovih ustanova u Republici Srpskoj uglavnom isti i da se odnose na povećanje broja korisnika, što dovodi i do povećanja izdvajanja, te na kontinuitet isplata koji često zavise od lokalnih budžeta.

Mastilović je naveo da je porast broja korisnika počeo od 2012. godine jer su novčana davanja povećana četiri puta, što je prouzrokovalo i povećanje broja lica zainteresovano za ostvarivanje tih prava, dok jedan broj njih nema zakonskog osnova za to.

Predsjednik Saveza mentalno nedovoljno razvijenih lica Republike Srpske Radomir Radmilović istakao je da je Bogdanić upoznat i o problemima sa kojima se susreću djeca i omladina sa poteškoćama u razvoju i posebnim potrebama, navodeći da su usaglašeni stavovi kako bi u narednom periodu došlo do povboljšanja uslova življenja ove populacije.

- Prvenstveno mislim na ortopedska pomagala i nadamo se da ćemo u naredom periodu i sa predstavnicima Fonda zdravstvenog osiguranja razgovarati kako bismo definisali ove probleme - rekao je Radmilović.

Među osnovnim problemima sa kojima se susreće ova populacija, Radmilović je naveo nedostatak pelena i lijekova koji se ne nalaze na pozitivnim listama.

- Ono što je najbitnije jeste da ministar ima želju i volju da pomogne - rekao je Radmilović.

Predsjednik Centra za socijalni rad Nevesinja Milan Žerajić rekao je da su problemi u ovoj ustanovi isti ili slični kao i u ostalim centrima opština Hercegovine, napominjući da se redovno pokrivaju troškovi u saradnji sa resornim ministarstvom i lokalnom zajednicom.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )