FOTO: null

Prvu nedjelju avgusta u Bijeljini će obilježiti bogat kulturni, umjetnički i sportski program pripremljen u slavu zaštitnika grada - Svetog Pantelejmona, čije ime znači svemilostiv.

Na dan Svetog Pantelejmona, 9. avgusta, najavljena je sveta litija kroz grad, nakon liturgije u Crkvi Svetog Đorđa. U 11.30 časova ispred zgrade Gradske uprave biće obavljeno lomljenje slavskog kolača. 

Pantelinske svečanosti počinju u subotu, 1. avgusta, tradicionalnom regatom koja će ove godine, umjesto na rijeci Drini, prvi put biti održana na rijeci Savi. 

Regata će biti na trasi dugoj oko 24 kilometara, od lokaliteta Subotište u Crnjelovu do Rače. 

Istog dana biće organizovana velika akcija dobrovoljnog darovanja krvi, na kojoj organizatori iz Društva dobrovoljnih davalaca krvi "Zdravlje" iz Bijeljine svake godine prikupe najmanje 100 doza krvi. 

Prvo veče Pantelinskih svečanosti obilježiće finale gradskog takmičenja talenata "Otvorena scena", koje je organizovao Centar za kulturu, i prva velika zabava na krovu zgrade Centra, prostoru koji može da primi oko 800 posjetilaca. 

U nedjelju, 2. avgusta, na bazenima Banje Dvorovi biće održano Otvoreno prvenstvo BiH u podvodnim disciplinama. 

Sajam rukotvorina, starih i umjetničkih zanata biće upriličen na centralnom gradskom trgu 3. avgusta. 

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" za 4.avgust najavljena je promocija knjige Lazarele Mićunović "Put ka sebi", a za 6. avgust književno veče u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske - Podružnica Bijeljina. 

Gradska Galerija će u okviru Pantelinskih svečanosti biti domaćin sedmog Bijeljinskog likovnog salona, koji će biti održan 5. avgusta. 

U Muzeju Semberije za 6. avgust planirano je otvaranje izložbe "Jedna životna priča", posvećene Stevanu Krniću, violinisti i profesoru muzike koji je živio u Bijeljini. 

Povodom Pantelina, u gradu će biti organizovano takmičenje u uličnom basketu. Tradicionalni vašar održava se na Agrotržnom centru, a Dani meda i nadmetanje u spremanju kotlića "Zlatni kotlić Semberije" na lokaciji Pet Jezera. 

U subotu, 8. avgusta, u 20.00 časova u Centru za kulturu biće održano Pantelinsko duhovno veče, nakon čega će na platou u centru grada nastupiti Srpsko kulturno-umjetničko društvo "Semberija". 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )