FOTO: null

Likvidacija Bobar banke i oduzimanje dozvole za rad od strane Agencije za bankarstvo Republike Srpske znači otkaz za 206 ljudi, a prouzrokovani su i problemi u preduzećima koja su dio Bobar grupacije i koja su u ovoj banci imala otvorene račune.

Vladimir Krstić obavljao je pripravnički staž u Bobar banci u tehničko-informacionom sektoru. Pripravnički ugovor isticao mu je u novembru 2015. godine. Međutim, sve se promijenilo 27. novembra kada je postavljen prinudni upravnik banke.

’’Meni su iz pravne službe rekli da mi prestajemo sa radom 31.12., znači do kraja ove godine, tako da naš pripravnički staž se tu prekida. Kao i svi ostali nadao sam se da bih možda nakon isteka tog pripravničkog staža mogao zasnovati i neki stalni radni odnos", kaže Vladimir.

Likvidacijom banke, Vladimir i njegovih 205 kolega ostali su bez posla. Najavljeno je da će četvrtina radnika možda biti zadržana, ali niko se ne pojavljuje sa jasnim prijedlozima i preciznim informacija. Radnici ističu i to da nikakve informacije ne dobijaju iz banke, nego sve saznaju iz medija.

Slavica Injac iz Agencije za bankarstvo Republike Srpske kaže da je likvidacija banke ipak prekinula dalju agoniju.

’’Ono što je jako bitno i zbog čega smo se mi potrudili da što prije prekinemo ovu agoniju i donesemo odluku, jeste činjenica da osiguranje depozita može isplatiti osigurane depozite do 50.000 KM tek kad se banci oduzme dozvola", pojašnjava Slavica Injac.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević kaže da su sve dobro razmotrili i da stečaj banke ne bi bio dobar izbor iz više razloga:

’’Prvi razlog je što je otvaranje stečaja jedan jako dug proces i trebalo bi bar jedno šest mjeseci da prođe da bi mogli uopšte pristupiti isplati deponenata, a drugi je što Agencija za bankarstvo ima određene instrumente na osnovu kojih meni može da pomogne kod naplate potraživanja", navodi Ševaljević.

Ševaljević kaže da je jedna od opcija bila i dokapitalizacija banke, ali u roku od osam dana, koliko su akcionari zakonski imali da se pismeno izjasne, konkretan prijedlog nije stigao.

’’Od tih 11 prisutnih akcionara, to su oni akcionari preko pet odsto učešća u kapitalu, dobio sam tri odgovora, međutim ni jedan nije dao odgovor na pravo pitanje – sa koliko sredstava i na koji način on misli da učestvuje u sanaciji banke", kaže Ševaljević.

U Bobar banci zarobljeno je 250 miliona maraka depozita, od čega su 80 miliona depoziti građana, a ostalo depoziti drugih pravnih lica. U narednom periodu, svakom od 22.000 deponenata stići će štampani dokument, kaže Josip Nevjestić, direktor Agencije za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine.

"Dajemo na štampanje poštama obavještenje o isplati osiguranog depozita koji će svaki od dvadeset i dvije tisuće deponenata dobiti na kućnu adresu gdje će trebati da provjeri vjerodostojnost svih svojih prava odnosno obaveza prema Bobar banci’’, pojašnjava Nevjestić.

Likvidacijom Bobar banke 206 ljudi ostaje bez posla, ali istovremeno prouzrokovani su finansijski problemi 28 preduzeća koja su dio Bobar grupacije i koja su u ovoj banci imala račun.

Jedno od njih je bijeljinski ’’Elvako’’ u kome je 150 radnika stupilo u štrajk zbog neizmirenih doprinosa za 12 mjeseci i jedne neisplaćene plate. Posla ima, ali računi su blokirani, kaže radnik Jovo Nikolić.

’’Sutra da nam nabave sirovine mi možemo odmah da počnemo da radimo i sav naš proizvod neće bit u magacinu, sve ćemo prodat", poručuje Nikolić.

Iako ’’Elvaku’’ koji je dio Bobar grupacije svakodnevno stižu narudžbe iz inostranstva, 800 000 maraka ovog preduzeća blokirano je u banci. Radnici su mišljenja da ne bi trebalo da nastave sa radom jer će u uslovima u kojim su se našli samo povećati dug koji za prvih devet mjeseci tekuće godine iznosi oko dva miliona maraka.

’’Ključni stav mene kao čovjeka i Granskog sindikata da za svih 150 radnika mora biti riješen status. Status se mora rješavati kroz obezbjeđenje proizvodnje, obezbjeđenje uslova za proizvodnju i sve ono što uz to ide", navodi predsjednik granskog sindikata RS Tane Peulić.

Na sastanku u ’’Elvaku’’ dogovoreno je da rukovodstvo firme u narednih sedam dana napravi plan poslovanja, a u međuvremenu trebalo bi i resorno ministarstvo da predstavi prijedlog pomoći.

Neke od bijeljinskih firmi koje su u sklopu Bobar grupacije su ’’Autosemberija’’, ’’Univerzal’’, ’’Bobar osiguranje’’, ’’Bobar radio’’, a da li će se likvidacija Bobar banke odraziti i na njihova poslovanja, biće poznato u narednom periodu.

 RSE

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )