FOTO: Glas Srpske

Djelovanjem stranaka iz FBiH formiranje vlasti u tom entitetu i na nivou BiH za samo tri dana iz jednog optimističnog ambijenta pretvoreno je u potpunu blokadu sa neizvjesnim ishodom.

Nakon što je SDA najavila da će tražiti preispitivanje imena Republike Srpske, Hrvatski narodni sabor, tijelo koje čine predstavnici svih partija sa hrvatskim predznakom, usvojio je deklaraciju kojom se traže izmjene Izbornog zakona i odbacuju presude Haškog tribunala, na šta su burno reagovale bošnjačke partije.

Iz Republike Srpske je poručeno da sa SDA neće biti pregovora dok ne povuku inicijativu za ukidanje imena Srpske.

- Stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika bio je potpuno jasan i razgovora sa SDA neće biti dok se najavljena inicijativa potpuno ne povuče. SDA cijelo vrijeme ide na neke ucjene, uslovljavanja i blokade. Već su probijeni rokovi za formiranje vlasti na nivou BiH, a ova najava inicijative SDA je naišla i na osude nekih međunarodnih zvaničnika. Sa takvim snagama ne želimo pregovarati - rekao je član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac.

Istovremeno, reagujući na deklaraciju HNS-a, iz najjače bošnjačke stranke poručili su da negiranje presuda iz Haga predstavlja “nasrtaj na istinu o agresiji na BiH, uvredu žrtava udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) i pokušaj da se revidira istorija”.

- Odbacivanjem i negiranjem presuda Međunarodnog suda dodatno se narušava povjerenje među narodima. Korak ka izgradnji povjerenja predstavljao bi odricanje HNS-a od nasljeđa UZP-a, koji je - kako je presuđeno - imao za cilj stvaranje etnički čistog entiteta. Povjerenje i budućnost mogu se graditi jedino na istini i odricanjem od politika koje su za cilj imale pokušaj razbijanja BiH, uz činjenje masovnih ratnih zločina - saopštili su iz SDA.

Ističu da HNS-ov poziv na administrativno-teritorijalno prekrajanje BiH, na osnovu glorifikovanja UZP-a, predstavlja svjesno otežavanje dijaloga potrebnog za sprovođenje reforme izbornog sistema.

Iz HDZ-a BiH juče se niko nije javljao na telefon.

Politikolog Vojislav Savić ocjenjuje da je već dugo vremena očigledno kome je u interesu da opstruiše formiranje vlasti u zajedničkim institucijama, a to je SDA, iako bi, kako kaže, logično bilo očekivati drugačije, s obzirom na to koliko se kunu u BiH.

- Oni ne žele da do dogovora dođe dok ne izbore najbolju pregovaračku poziciju za sebe, ali smatram da je ta borba uzaludna. Previše su problema generisali tokom svih ovih godina i to je došlo na naplatu. Cilj im je da što duže održe aktuelni Savjet ministara u tehničkom mandatu i ne dozvole ulazak SNSD-a, koji će sigurno zauzeti znatno agresivniji stav kada je u pitanju odbrana srpskih interesa - kaže Savić.

Po svemu sudeći, nastavlja on, razgovori o tome nisu ni na vidiku, niti iko ima pretjeranu želju da do dogovora dođe.

- Potpuno sam siguran da ogroman broj ljudi u vrhu SDA nema pojma šta radi i da su inostrana sufliranja i improvizacije njihovih lidera temelj njihove politike. A to ne vodi nikuda. Za sve u BiH bi bilo bolje da Bošnjaci imaju stranku i predstavnike sa jasnije artikulisanom idejom i misijom - kaže Savić.

Pitanje za SNSD i SDA

Šef Kluba SDP-a u Parlamentu BiH Saša Magazinović rekao je da negiranja presuda Haškog suda za “najmonstruoznije zločine koji su se, nažalost, desili u BiH predstavlja ponovna klanja, vješanja i druga svirepa ubistva onih koji su već jednom zvjerski ubijeni i za šta su zločinci presuđeni.

- Oni koji to rade staju rame uz rame sa zločincima. A što se tiče formiranja vlasti, to pitanje je za SDA i SNSD - rekao je Magazinović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )