FOTO: srpskainfo.com

Stavljajući tvrdu politiku iznad ekonomije i života građana političari su ugrozili privredni napredak Bosne i Hercegovine kojoj prijeti nova ekonomska kriza, iako još ni iz stare nije izašla.

Ovako ekonomski stručnjaci opisuju moguće posljedice po ekonomiju, koje uzrokuje blokada vlasti u BiH, koja će koštati milione.

Primjera radi, najduža blokada federalne vlade, koja je trajala tokom januara, američku ekonomiju je koštala 11 milijardi dolara. Istina, BiH nije Amerika, ali blokada ovdje ne traje mjesec, nego osam mjeseci.

Proevropske reforme i ratifikacija međunarodnih sporazuma BiH su zaustavljeni, a za spoljni dug trenutno izdvajamo više nego što bismo realno trebali, mnogi projekti i zakoni su na čekanju, kao i međunarodni sporazumi koje nema ko da potpiše.

Za servisiranje spoljnog duga BiH u budžetu za 2018. izdvojeno je 1.004.062.329 KM, a Nacrtom budžeta za 2019. predviđen je mnogo manji iznos, od 825.760.678 KM.

Na plate delegata koji se ne sastaju, od decembra već je potrošeno više od milion KM, koji su, kako kažu stručnjaci, bačeni u vodu.

Ekonomisti objašnjavaju da će se posljedice po, ionako slabu, domaću ekonomiju tek osjetiti, te da će, ako se neko usudi sabrati sve troškove, doći do višemilionskih iznosa.

Teško će biti procijeniti

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da će teško biti procijeniti koliko će novca, osim direktnih troškova koji se odnose na platu poslanika, biti potrošeno.

– Svi projekti koji su bili planirani i bavljenje tekućim problemima ekonomske vrste koji nas pritišću, zaustavljeni su jer ne mogu da budu predmet razmatranja i usaglašavanja, zbog toga što je Savjet ministara u tehničkom mandatu. Sva ta situacija pravi velike štete ekonomiji i privredi BiH. Imamo niz problema kojima se niko ne bavi, te niz projekata koji se ne realizuju. Kad se u obzir uzme da je ekonomija primarni problem, a politika se stavlja iznad života građana, onda možemo reći da je tvrdo ponašanje političara nedopustivo – rekao je Pavlović.

Objašnjava da „tvrda politika“ koju vode sve tri strane zaboravlja da je svrha njihovog postojanja narod, a narodu je potpuno svejedno da li imamo MAP ili ne.

– Ljudima je bitno da li imamo novca ili nemamo, a političari se ne bave pitanjem ekonomije. Izgleda da je potreba da se na nacionalnom nivou dobiju poeni, mnogo važnija od života tih građana koji zbog toga trpe ogromne štete – rekao je Pavlović.
 

Kriza oduvijek tu

Dok Pavlović predviđa da kriza tek dolazi, ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kaže da BiH iz krize nikada nije ni izašla.

– Mi smo u tolikoj krizi da sumnjam da će se to promijeniti i kada se sastavi nova koalicija, s obzirom na to da onaj dvostruki ljuč kao za atomsku bravu imaju SNSD i HDZ. Pored svega, tek će se vidjeti koliko BiH košta ovaj loš imidž i sve silne afere – objasnila je ona.

Objašnjava da BiH, osim što gubi vrijeme i imidž, gubi puno novca tim što se bojkotuju sporazumi i investicije.
– Gubi se strahovito mnogo i zbog zakona koji čekaju i stoje u proceduri. Zbog toga što međunarodni sporazumi o spoljnoj trgovini čekaju notifikaciju. Dok se riješi sudoku na državnom nivou, i to ko kome i šta – mnogo će još vode proteći. Uzmite sporazum sa Turskom koji se mora nostrifikovati, a nema ga ko potpisati. Ko tu gubi? Slabija strana, odnosno mi – objasnila je ona.

Zaključuje da zbog toga što ova blokada nekome odgovara nikakve vračare, gatare, niti one što gledaju u grah ne mogu da predvide koliko će ovo sve trajati i koliko ćemo na kraju imati bačenih novaca.

Bojkot košta milion

Predstavnički dom konstituisan je početkom decembra prošle godine, kada su formirani i poslanički klubovi i od tada više ništa nije urađeno, osim što su im podijeljene plate i naknade koje su među najvišim u regionu.

Svakog mjeseca poslanici u parlamentu BiH prime platu koja se kreće od 4.800 do 6.500 konvertibilnih maraka.

Zbog bojkota rada Predstavničkog doma nije imenovana ni delegacija parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, što znači da BiH zbog blokada vlasti kasni i na međunarodnom planu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )